Orbán Viktor ma reggel közölte: húsvét után nyithatnak a boltok és a vendéglátóhelyek

Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában adott tájékoztatást a legfrissebb járványügyi helyzetről.

orban-viktor-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor kora reggel az Operatív törzs ülésen kezdett, majd nagypénteken is beszámolt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a legfrissebb járványügyi helyzetről.

A koronavírus-járvány napi adatai szerint több mint 260 ember halt meg, és több mint 9000 ember fertőződött meg csütörtökön. 2 millió 156 680 ember megkapta az első oltást, több mint 860 000 pedig már a másodikat is. Lassan elérjük azt a pontot, amikor a vakcinák ki fogják fejteni a hatásukat. 

Magyarország miniszterelnöke közölte: ma reggel azt a jelentést kapta, hogy húsvét után az első oltást megkapottak száma eléri a 2,5 milliót, és ezt követően nyithatnak az üzletek és a vendéglátóhelyek. Április 13. lehet az a nap, amikor a hárommillió beoltottat is elérhetjük, az azt követő héten pedig a 3,5 milliót, április 19-én kinyitnak az iskolák és az óvodák. Ha elérjük a 3,5 millió oltást, újabb változtatások jönnek, de ezekről csak a jövő héten ad tájékoztatást.

orban-viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ha beoltottak száma eléri a 3-3,5 milliót, és sikerül visszaszorítani a halálozást, könnyítést adhatnak az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek szállodai nyitás esetén és a kulturális szolgáltatási szektorban.

Fontosnak tartotta azonban hangsúlyozni, hogy továbbra is fontos az óvatosság, mindenki tartsa be a szabályokat, hordja a maszkot közterületen, és vegyünk vissza a családi találkozásokból, különben a „húsvétból nagy baj is lehet”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy míg az első és második hullámban hatékonyak voltak a korlátozások, a zárással nem lehet megállítani a gyorsan terjedő mutáns vírust, csak lassítani, de ez nem azt jelenti, hogy gyorsan nyitni lehet, hanem azt, hogy új stratégiára van szükség. 

A vírust megállítani csak a vakcinával lehet – mondta. A németek, franciák, osztrákok szigorítanak, mert nekik nincs vakcinájuk, Magyarországnak velük ellentétben viszont van. A 65 év felettieket 81 százalékát már beoltották, mostanra csak 250 ezer 65 év feletti nem kapta meg az oltást. Az oltásra 3,7 millió ember regisztrált. Arról, hogy a 16–18 évesek kaphatnak-e vakcinát, egy hét múlva az operatív törzs döntése alapján adnak információt.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az oltási program húsvétkor sem áll le, az ünnepi hétvégén több mint 400 helyen oltanak, még a háziorvosok is. Csütörtökön érkezett friss Moderna-vakcinaszállítmány, derült ki az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján, este pedig 218 400 adag AstraZeneca vakcina, ami eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az európai uniós beszerzésből.

Ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzések miatt a kórházi kezeléseknél hatásosan alkalmazott favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető, és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában. Hétvégén is felírják, és tajszám alapján más is kiválthatja.

Ezt kell tudni a koronavírus tüneteit hatékonyan kezelő gyógyszerről: az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatott

A gyógyszert hétvégén is felírják, és taj-szám alapján más is kiválthatja.

Elolvasom
Ezt is szeretjük