Orbán Viktor ma reggel közölte: húsvét után nyithatnak a boltok és a vendéglátóhelyek
Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában adott tájékoztatást a legfrissebb járványügyi helyzetről.

orban-viktor-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor kora reggel az Operatív törzs ülésen kezdett, majd nagypénteken is beszámolt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a legfrissebb járványügyi helyzetről.

A koronavírus-járvány napi adatai szerint több mint 260 ember halt meg, és több mint 9000 ember fertőződött meg csütörtökön. 2 millió 156 680 ember megkapta az első oltást, több mint 860 000 pedig már a másodikat is. Lassan elérjük azt a pontot, amikor a vakcinák ki fogják fejteni a hatásukat. 

Magyarország miniszterelnöke közölte: ma reggel azt a jelentést kapta, hogy húsvét után az első oltást megkapottak száma eléri a 2,5 milliót, és ezt követően nyithatnak az üzletek és a vendéglátóhelyek. Április 13. lehet az a nap, amikor a hárommillió beoltottat is elérhetjük, az azt követő héten pedig a 3,5 milliót, április 19-én kinyitnak az iskolák és az óvodák. Ha elérjük a 3,5 millió oltást, újabb változtatások jönnek, de ezekről csak a jövő héten ad tájékoztatást.

orban-viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ha beoltottak száma eléri a 3-3,5 milliót, és sikerül visszaszorítani a halálozást, könnyítést adhatnak az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek szállodai nyitás esetén és a kulturális szolgáltatási szektorban.

Fontosnak tartotta azonban hangsúlyozni, hogy továbbra is fontos az óvatosság, mindenki tartsa be a szabályokat, hordja a maszkot közterületen, és vegyünk vissza a családi találkozásokból, különben a „húsvétból nagy baj is lehet”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy míg az első és második hullámban hatékonyak voltak a korlátozások, a zárással nem lehet megállítani a gyorsan terjedő mutáns vírust, csak lassítani, de ez nem azt jelenti, hogy gyorsan nyitni lehet, hanem azt, hogy új stratégiára van szükség. 

A vírust megállítani csak a vakcinával lehet – mondta. A németek, franciák, osztrákok szigorítanak, mert nekik nincs vakcinájuk, Magyarországnak velük ellentétben viszont van. A 65 év felettieket 81 százalékát már beoltották, mostanra csak 250 ezer 65 év feletti nem kapta meg az oltást. Az oltásra 3,7 millió ember regisztrált. Arról, hogy a 16–18 évesek kaphatnak-e vakcinát, egy hét múlva az operatív törzs döntése alapján adnak információt.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az oltási program húsvétkor sem áll le, az ünnepi hétvégén több mint 400 helyen oltanak, még a háziorvosok is. Csütörtökön érkezett friss Moderna-vakcinaszállítmány, derült ki az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján, este pedig 218 400 adag AstraZeneca vakcina, ami eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az európai uniós beszerzésből.

Ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzések miatt a kórházi kezeléseknél hatásosan alkalmazott favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető, és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában. Hétvégén is felírják, és tajszám alapján más is kiválthatja.

Ezt is szeretjük