Ekkor kezdődhet meg a lépcsőzetes újranyitás Magyarországon: a miniszterelnök beszélt a részletekről

A miniszterelnök szerint emberfeletti munka árán, de működni fognak a kórházaink.

Koronavírus-tájékoztató
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A miniszterelnök szerint egyetlen módon lehet megállítani a vírust: oltással. Orbán Viktor az M1 aktuális csatornán szerda este sugárzott interjúban hangsúlyozta: a korlátozó intézkedések csak lassítják a járványt.

Orbán Viktor azt mondta: a harmadik hullám, a brit vírus hulláma, amely sokkal agresszívabb, mint a korábbi volt, és gyorsabban is terjed. Amíg a fertőzések elszigeteltek voltak, addig a zárás, az otthon maradás segített, most azonban már tömeges a fertőzés, és ezt a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem - közölte.

Júniusra már 7 millió vakcina lehet az országban

- Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, ez nem olyan vírus, itt most már csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás. Ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani - mondta.

koronavírus-tájékoztató2
Fotó: Viktorcvetkovic / Getty Images Hungary

 A kormányfő közölte: szerdán 2 011 029 ember számára elérhető vakcinamennyiségnél tartott Magyarország, április 4-ig lesz 2 millió 356 ezernyi vakcina, május elején pedig 4 millió 121 ezer. Ebben a Keletről és a Nyugatról érkező oltások is benne vannak. A kormányfő várakozásai szerint május végére, június elejére el lehet jutni a 7 millió első oltásra elérhető vakcinamennyiséghez. Azt mondta: reményei szerint valamikor április végén, május elején, aki regisztrált, hozzájuthat az első vakcinához.

koronavírus-tájékoztató1
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

A kormányfő úgy vélte: a két és fél milliós beoltottság meglesz "valamikor húsvét utánra", ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás. Ki lehet nyitni az iskolákat, valamint újra lehet nyitni a boltokat is egy újfajta biztonsági rendszerrel, ami azt jelenti, hogy 10 négyzetméterenként majd egy vevő tartózkodhat bent - mondta.

Ekkor jöhetnek a következő lépések

Ezt követően jöhet a harmadik, negyedik lépés, ezekről azonban a miniszterelnök még nem akar beszélni, mondván, hogy "most még túlságosan szemben áll egymással a napi fertőzések magas száma és az elérhető vakcinák száma". Ugyanakkor - folytatta - a vakcinák száma nő, ami meg fogja változtatni a fertőzések számát, a hangulatunkat, a viszonyunkat az egész problémához, és egyre racionálisabban, értelmesebben lehet beszélni az újraindítás éppen soron következő lépéséről.

koronavírus-tájékoztató3
Fotó: franckreporter / Getty Images Hungary

Azt ígérte: mindig egy héttel a soron következő lépés előtt tájékoztatni fogja a nyilvánosságot arról, hogy az operatív törzs milyen újraindítási lépést határozott el. Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat. "Nem sok szabály van, de azok egyszerűek, világosak és érthetőek. Érdemes, és be is lehet őket tartani" - jelentette ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

 A kórházi kapacitásokról szólva méltatta az orvosok, háziorvosok és az ápolók emberfeletti munkáját. A kormányfő úgy látja, bár nagy erőfeszítések árán, de lesz elegendő ember. "Emberfeletti munka árán, de működni fognak a kórházaink" - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint sokkal jobb állapotban van - különösen a humán erőforrás tekintetében - a magyar egészségügy, mint azt korábban talán sokan gondolták.

Elmondta: a koronavírus miatt elkülönített, kijelölt ágyaknak a fele még szabad, és körülbelül kétszer annyi lélegeztetőkészülék van azonnal bevethető állapotban, ággyal együtt, mint amennyi ágyon most éppen fekszenek. Azt kérte mindenkitől, hogy adjanak meg minden támogatást az ápolóknak és az orvosoknak, "rémhírkeltésekkel" ne nehezítsék a munkájukat.

Már a héten megkaphatják az oltást a pedagógusok: kiderült, mennyien regisztráltak

A kormány szerint jó esély van arra, hogy április 10-ig minden pedagógust beoltsanak.

Már a héten megkaphatják az oltást a pedagógusok: kiderült, mennyien regisztráltak

A kormány szerint jó esély van arra, hogy április 10-ig minden pedagógust beoltsanak.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Imaegs Hungary, borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ezt is szeretjük