Mikor jön az óraátállítás 2023 tavaszán? Most erre kell állítani az órákat

Márciusban megint át kell állítani az órákat, hiszen kezdődik a nyári időszámítás.

GettyImages-1282588373
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hamarosan megint óraátállításra kell készülni. Az átállításokra évente kétszer, mindig más időpontban, március és október egyik előre kijelölt vasárnapján kerül sor. 

2023-ban március 26-án, vasárnap hajnali 2 óráról 3 órára állnak át automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig ez alapján kell majd egy órával előretekerni, így elkezdődhet a nyári időszámítás.

Óraátállítás 2023 tavaszán

Magyarországon először 1954 és 1957 között vezették be a tavaszi és téli óraátállítást elektromos kapacitási nehézségek miatt, majd eltörölték, és újra csak 1980-ban, energiamegtakarítási céllal tért vissza az emberek életébe. Így ugyanis sokkal jobban kihasználhatók voltak a napfényes órák, és kevesebb áramot használtak az emberek.

GettyImages-1373210443
Fotó: Catherine Lane / Getty Images Hungary

A 2000-es évektől elejétől azonban vita övezi, hogy valóban szükséges-e az óraátállítás, hiszen bár az egyórás változás tavasszal és egy óra télen nem tűnik soknak, mégis hatással van az emberi szervezetre. Sokaknál ugyanis megzavarodik a működése a változástól, még a hormonháztartásuk is felborulhat, így az erre érzékenyebbek minden évben ki vannak téve ennek a problémának. Ezenkívül a korábbi energiamegtakarítási célt is egyre kevésbé szolgálja az átállítás.

Éppen ezért 2019-ben az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, a határozat szerint minden ország maga dönthetné el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e véglegessé tenni. A határidő akkor 2021 volt, de közbejött a koronavírus-járvány, így a legtöbb tagállamban nem született döntés. Az Európai Parlament végül a végső döntési határidőt 2024-ig halasztotta. 

Káprázatos fotókon a Balaton-felvidéken ébredező természet: magyar fotósok örökítették meg a különleges pillanatokat

A Balaton-felvidék minden évszakban lenyűgöző, ám a tavasz közeledte még különlegesebbé teszi a térséget.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük