A hormonháztartásba is bezavar az óraátállítás - Miért jó még, hogy megszüntetik?

Az óraátállítás eltörlését nemzetközileg már elrendelték ugyan, de még pár évig mindenkinek át kell állítani az óráit.

óraátállítás ősszel
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az óraátállítás megszüntetésének kérdése egy ideje már napirenden van, mert hiába spóroltak vele annak idején az országok, ma már nincs ilyen előnye, azonban a szervezetre a mini jetlag nagyon is rossz hatással van.

A nemzeti döntési hatáskörbe utalt kérdéseket illetően hamarosan megkezdődik az egyeztetés, amelynek a végén - várhatóan 2021-ben -  lesz eredmény.

Döntés az óraátállítás eltörléséről

Az évi kétszeri óraátállításnak megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évmilliókon át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár.

óraátállítás, alvás
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A fáziseltolódáshoz való alkalmazkodás ideje alatt a közérzet rosszabb, a teljesítményszint alacsonyabb, a koncentrálóképesség, a toleranciakészség csökkenhet, elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel, annak ellenére, hogy az élő szervezetek előbb-utóbb alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz.

A nyári időszámítás bevezetése - az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett - azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne.

Szakértők véleménye az óraátállításról

Az alváskutatás, a napszakos ritmusok jelentőségének és szerveződési mechanizmusainak feltárásáért adott 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból.

Sok évezred év óta olyan időbeosztás szerint élnek az emberek, amelyben a tevékeny órák súlypontja a természetes fénnyel szinkronizált, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg leginkább. Ez az álláspont a Magyar Alvás Szövetség véleményét összegzi.

A Magyar Alvás Szövetség állásfoglalása

- Az óraátállításnak az Európai Unióban és világszerte több mint 60 országban alkalmazott, gazdasági ágazatra gyakorolt hatása ismert és meggyőző. Az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően azonban a Magyar Alvás Szövetség az egészségtudományoknak azokkal az irányzataival ért egyet, amelyek szerint a nyári időszámítás alkalmas az emberi bioritmus megzavarására. Ez szabályozza azokat a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak, például a vérnyomásértékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása tudományosan nem bizonyított, rövid távon azonban okozhat kellemetlenségeket. Ugyanakkor egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a rendszeres túl korai ébredés vagy a késő esti napfény, bármilyen csalóka legyen is ez utóbbi, negatívan befolyásolják a közérzetet, a szellemi frissességet, az iskolai teljesítményeket, sőt esetenként a gazdasági teljesítményt is.

Kényszerébresztés és szieszta

A óraátállításhoz kapcsolódóan G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke olyan nemzetközi és nemzeti állásfoglalások, javaslatok és intézkedések szükségességére is felhívja a figyelmet, mint a gyermekek és fiatalok kora reggeli kényszerébresztésének, valamint a bölcsődei, óvodai, iskolai és a korai munkahelyi műszakkezdés káros hatásai, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzése, valamint a kora délutáni pihenés - mint a mediterrán országokban gyakorlatnak számító szieszta - és az életmódra gyakorolt egészségügyi következmények kérdéskörei.

Alvászavart okozó vacsorák

A kutatók egyértelmű kapcsolatot fedeztek fel az alváshiány és a depresszió között, de más tanulmányok szerint az alvászavar a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is növeli.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük