Tedd próbára a szemed, és látni fogod, ami nincs is ott: hogy működik ez az optikai csalódás?

A trükkös optikai csalódásban sugarakat látsz, holott nincsenek is ott.

Optikai illúzió
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bonyolult emberi test minden szegletében találni olyan szervet, melynek a működésére rácsodálkozhatunk, ám a szem mind közül kiemelkedően érdekes, hiszen nemcsak fontos, de némi játékra is alkalmas.

Rengeteg olyan kép kering az interneten, amely a szem képalkotó mechanizmusára alapozva megtréfálja az agyat: ilyen a szikrázó csillagsugár (scintillating starburst) nevezetű is.

A szikrázó csillagsugár

A varázsos rajzot Michael Karlovich készítette, méghozzá tudta nélkül. Vizuális művészként, dizájncége logója gyanánt készítette el a koncentrikus koszorúk sorából összetevődő képet, és véletlenül figyelt fel rá, hogy amikor rápillant, középről kiinduló sugarak tűnnek elő, melyek valójában nincsenek is ott. Vess rá egy pillantást: te is látod őket?

opt

Karlovich kíváncsi lett, hogy miért látja ezeket a nem létező sugarakat, ezért felvette a kapcsolatot Pascal Wallisch-sal, aki pszichológus- és adatelemzőként dolgozik a New York-i Egyetemen. Tudományos vizsgálatnak vetették alá a képet. Hamar rájöttek, hogy ez az ábra egy vadonatúj optikai illúzió, ugyanis úgy működik, ahogyan egyetlen más, dokumentált rokona sem működött korábban: az ábra mögött jelennek meg a vonalak. Minden korábbi, esetben rácsok fogták közre azokat az elemeket, melyek kirajzolódtak - így például a Hermann-féle esetében is, melynek hófehér vonalaiban pöttyök jelennek meg.

A Hermann-féle optikai illúzió.
A Hermann-féle optikai illúzió.

A vizsgálat több szempontot körüljárt. Karlovich és Wallisch úgy próblták megfejteni az új illúzió titkát, hogy mindig csak egy kicsit módosítottak rajta, és megfigyelték, hogy hogyan változik, amit látnak. Előbb a méretét variálták: ha az ábra kisebb volt az eredetinél, de még jól látható, akkor az illúzió működött. Ha viszont túlságosan felnagyították, akkor az effektus nem érvényesült.

Változtatták a körök színét is, és azt látták, hogy bármilyen színű is a háttér és a koszorúk, az illúzió mindaddig működik, amíg a színek kontrasztosak. Azt is kipróbálták, hogy látszanak-e a sugarak, ha a körök forognak. Azt tapasztalták, hogy a mozgás nem befolyásolta a sugarak megjelenését, sőt, sokkal definiáltabbá váltak a vonalak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Így működik a szikrázó csillagsugár

Végül arra jutottak, hogy a szikrázó csillagsugár egyszerűen azon alapszik, hogy az agyunk megpróbálja betölteni a réseket, azaz, ahol úgy véli hogy hiányzó elem van, azt megpróbálja odaképzelni, mintegy rekonstruálni.

A szikrázó csillagkép koncentrikus koszorúkból áll, amelyek mindegyike két csillag sokszögből tevődik össze. Ezek két hétszögből (hétoldalú sokszögek) állnak, amelyek kettévágják egymást. A csillag sokszögek úgy vannak elrendezve, hogy a kettévágó hétszögek keskeny metszéspontokat hoznak létre a koszorúkban. Az ábrára tekintők ezeket a keresztezési pontokat világos pontokként észlelik a perifériájukban, mert ezek a pontok a koszorúk legvékonyabb részei. Mivel az egyes koncentrikus koszorúk világos pontjai fedik egymást, az agy létrehozza közöttük a sugarakat, noha a háttér színében valójában nincs változás.

Emberszerű halak

Néha a természet változatosságát látva sem hiszünk a szemünknek: a következő fajok meghökkentően néznek ki, mert emberi hatást keltenek.

Emberfejű, emberfogú halakat rejt a tenger mélye: csodálatos, de bizarr állatok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük