Mi a különbség a nárcizmus és az önszeretet között? 4 dolog segít felismerni a pszichológus szerint

Ha valaki szereti magát, az nem feltétlenül nárcisztikus, sőt.

GettyImages-1205033090

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban nagyon sokat hallani az önszeretet fontosságáról, és nem is véletlenül, hiszen a túlterhelt mindennapokban kevés idő jut magunkra, és még nagyobb szükségünk van rá, hogy a sok feszültség közepette szeretettel legyünk saját magunk felé.

Azt is tudjuk azonban, a másik véglet, a nárcizmus már messze nem egészséges. De hol húzódik a határ a két fogalom között, és mely ponton csap át az önszeretet a mértéktelen önimádatba? Tara Well pszichológus szerint négy kérdés segít felismerni, hogy a magunk felé irányuló érzelmeink még a pozitív oldalon vannak-e. Amennyiben nem, az negatívan befolyásolhatja mind a saját életünket, mind a kapcsolataink minőségét.

4 kérdés a pszichológustól

1. Más is lehet olyan jó, mint én?

Az egészséges önszeretet egyik fő alappillére, hogy az ember tisztában van a saját jó tulajdonságaival, értékeivel. Noha ez a nárcisztikusokra hatványozottan jellemző, mégis van különbség. Az, aki a normális mértékű szeretetet érzi saját maga felé, az úgy gondolkodik, hogy ő adott dolgokban jó, mások azonban lehetnek jobbak, mint ő, vagy éppen más dolgokban lehetnek hasonlóan elismerésre méltóak. Az azonban, aki nárcisztikus, úgy hiszi, hogy ő a legjobb, és nemhogy nincs ember, aki nála jobb lenne, de nála gyakorlatilag mindenki csak rosszabb lehet.

2. Mi a fontosabb: a kinézet vagy a teljesítmény?

A pszichológus szerint a következő kérdés, ami segíti eldönteni, hogy valaki egészséges önszeretetet érez, vagy nárcisztikus, az, hogy számára mi a fontosabb: az, hogy hogyan néz ki, vagy az, hogy hogyan teljesít. Amennyiben egy illető számára az a fontosabb, hogy a munkáját megfelelően végezze, és jól teljesítsen, önszeretete normális. Ha azonban számára sokkal lényegesebb, hogy a feladatai végzése közben, saját szerepében hogyan jelenik meg, milyen a külseje, akkor ő már nárcisztikus lehet Well szerint.

3. Mennyire fontos a külső megerősítés?

A pszichológus szerint az, akinek megfelelő és egészséges az önszeretete, képes magának biztosítani egyfajta önmegerősítést, és nincs szüksége arra, hogy másoktól hallja, hogy milyen remekül néz ki, vagy milyen jól teljesít egy bizonyos feladatban. Aki azonban nárcisztikus, állandóan szomjazza a külső visszaigazolást, és mindent elkövet azért, hogy ezt meg is kapja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

4. Szeretni és utálni, vagy több is lehetséges?

A világban számos olyan dolog van, amit szeretünk, vagy nem szeretünk, de olyanból is szép számmal akad, amelyhez az embert változó, kevésbé egyértelmű érzelmek fűzik. Well szerint ez is segíthet megállapítani, hogy ki a nárcisztikus, és kiben él egészséges önszeretet. Az előbbiekre ugyanis az a jellemző, hogy vagy utálnak, vagy nagyon szeretnek valamit, és nincsenek köztes érzelmeik. Utóbbiak azonban jól tolerálják, ha bizonyos dolgok irányában nem alakul ki bennük egyértelmű ítélet.

Így szeresd meg önmagad

Úgy érzed, nem elég erős az önszereteted? A következő cikk segíthet abban, hogy szeretettel fordulj magad felé.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük