10 egyszerű dolog, ami valóban segít megszeretni és elfogadni önmagad: a pszichológus tanácsai
Nem csak az a szeretet számít, amit az ember mások felé tanúsít: az önszeretet legalább olyan fontos.

GettyImages-1010335794
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember életében sokféle személy megfordul: rokonszenvesek, nagyszerű barátok, akár példaképek, de sajnos olyanok is, akikről bizony megvan a véleménye.

Az, hogy valaki akarva-akaratlanul is képet alkot a többi emberről, egy természetes, emberi dolog, ahogyan az is az, ha saját magát, cselekedeteit minősíti. Sokan azonban átesnek a ló túloldalára, és önmagukkal szemben jóval keményebb ítéleteket fogalmaznak meg, mint másokról, így lassan, de biztosan alááshatják az önmaguk iránti szeretetüket. Ezt a káros folyamatot talán a többiektől érkező pozitív megerősítés, dicsérő szavak tudják valamelyest ellensúlyozni, ám az emberek jó része ritkán ad hangot elismerésének, így kevés az esély, hogy a jó szavakra szomjazó, saját kritikájában fulladozó lélek mentőövet kapjon.

10 dolog, ami segít megszeretni önmagad

Ha akár csak egy morzsányit is, de számodra sem ismeretlen a fenti probléma, akkor Hannah Rose pszichológus tanácsait érdemes megszívlelned: a szakértő szerint ugyanis az ember képes a saját önszeretetét táplálni, és akkor is sikerülhet elfogadnia önmagát, ha mások felől nem kap elegendő pozitív visszajelzést. A következő tíz egyszerű dolog segíthet benne.

1. Cselekedj is úgy, ahogy helyesnek tartod. Rose szerint mindaddig, amíg az ember cselekedetei nincsenek összhangban azzal, amit értékítélete szerint jónak vél, nem lesz megelégedve önmagával. Például, ha úgy gondolja, hogy hazudni vagy pletykálni csúnya dolog, de mégis megteszi, óhatatlanul rosszban lesz önmagával.

2. Fogadd el, hogy te olyan vagy, amilyen. Lehet, hogy van olyan testrészed, ami nem a kedvenced, vagy olyan belső tulajdonságod, amiket hátrányosnak vélsz, de fontos, hogy ezeket is elfogadd. Ha tudatosítod magadban, hogy minden porcikád és minden személyiségvonásod te vagy, akkor könnyebben elfogadod önmagad.

3. Adj pozitív megerősítést magadnak. A pszichológus szerint jó, ha nemcsak kívülről vársz dicséreteket, hanem saját magad felé is megfogalmazol ilyeneket. Mondd ki bátran, hogy szép vagyok, vagy ügyes vagyok, mert meg tudtam oldani a problémát.

4. Légy őszinte. Romboló, ha az ember nem meri vállalni a véleményét. A pszichológus arra biztat, hogy bármi is blokkoljon abban, hogy ki merd mondani az igazat, döntsd le az akadályt.

5. Tedd ezt a nap végén. Rose azt tanácsolja, vess számot magaddal minden egyes nap végén. Vedd sorra, miben hibáztál, vagy mit tettél jól, így tudni fogod, hogy pontosan mi az, amiben fejlődnöd kell, és érzed, hogy a gyeplő a te kezedben van.

A cikk az ajánló után folytatódik

6. Tartsd a kapcsolatot azokkal, akik táplálják a lelked. A szakértő szerint az önszeretet szempontjából is kulcsfontosságú, hogy kikkel veszi körül magát az ember. Az a jó társaság, akik előtt önmagad lehetsz, mégis húznak, fejlődésre késztetnek. Ha viszont szerepet játszol a barátok előtt, jobb, ha elfelejted őket.

7. Légy hálás. Nem a boldogság vezet a hála érzéséhez, hanem a hála vezet a boldogsághoz. A pszichológus szerint ezt a bölcs gondolatot az önszeretet táplálása érdekében is be lehet vetni: tedd fel magadnak a kérdést, miért mondasz köszönetet ma, önmagadban?

8. Bocsáss meg magadnak is. A megbocsátás a kapcsolatokban is fontos, de ahogy Rose is felhívja a figyelmet, saját magad felé is az. Ne feledd, hogy ember vagy, aki hibázhat. Ha ez így történt, beszéld meg magaddal a dolgot, és lapozz. Ne vádold magad tovább, ha megbántad, ami volt: te is megérdemled saját bocsánatod.

9. Segíts másoknak. Különös lehet, de azzal, hogy másoknak segítesz, magadért is teszel. A pszichológus szerint ilyenkor megbizonyosodhatsz arról, hogy igenis van valamid, amit másoknak adhatsz.

10. Tanulj meg nevetni önmagadon. Meglátod, megkönnyíti a mindennapjaid! Ez segíthet elfogadni azt, hogy igenis ember vagy, aki nem tökéletes de nem is kell annak lennie. Ha tudsz mosolyogni magadon, akkor a nehezebb helyzeteken is könnyebb lesz túllépni.

Mi válhat be a rossz gondolatok ellen?

A következő cikk abban segíthet, hogy egyszer és mindenkorra leszámolj a mérgező gondolatokkal.

Ezt is szeretjük