Így nyugtasd meg magad egy perc alatt, ha megint elfog szorongás: egyszerű trükköt ajánl a szakértő

A szorongás sokakat érint, de van egy egyszerű módszer az azonnali csökkentésére.

GettyImages-1201295603

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan, ha képzeletben körbefordulnak, a szélrózsa minden irányában olyan tényezőket látnak maguk körül, melyek nyomasztóak, aggasztóak, lelki nehézségeket jelentenek.

A szorongás, kinél erősebben, kinél enyhébben, de rengeteg ember mindennapjainak kísérője. Ugyan valamilyen mértékben normális, egy bizonyos ponton túl már egyáltalán nem az, és tanácsos lehet pszichológus segítségéért folyamodni. Mivel az ember rossz érzéseinek elszenvedőjeként nehezen tudja megállapítani, hogy a szorongása mennyire komoly, érdemes egy szakember magyarázatára támaszkodni, melyet taglalt.

A kulcs az idegrendszer működésében keresendő

A szorongás minden árnyalatában, jellegétől, gyakoriságától függően, de attól függetlenül is, egy lelki súlyt jelent, mellyel foglalkozni kell. Az ember saját megsegítésére is alkalmazhat technikákat, így azt a praktikát is, melyet Tom Bunn terapeuta javasol az érintetteknek.

A szakértő szerint ahhoz, hogy valaki a saját szorongását csökkenthesse, működésbe kell hoznia saját paraszimpatikus idegrendszerét. A stresszes helyzetekben ugyanis a szimpatikus idegrendszer dolgozik, a paraszimpatikus idegrendszer feladata pedig az ellenhatás biztosítása, azaz a nyugalmi állapot visszaállítása.

A terapeuta szerint a paraszimpatikus idegrendszer aktiválására, azaz a szorongás csökkentésére beválhat, ha az ember maga elé képzeli azt a személyt, akinek a jelenléte számára megnyugvást ad.

Elképzelését Stephen Porges neurológus kutató felfedezésére alapozza, aki vizsgálatai során megfigyelte, hogy ha az ember egy olyan személy arcát látja, hangját hallja vagy érintését érzi, akinek a társaságában biztonságban tudja magát, a paraszimpatikus idegrendszere aktiválódik. Ez, mint a neurológus megállapította, a másik ember fizikai jelenléte nélkül is tapasztalható: a paraszimpatikus idegrendszer ugyanis akkor is reagál, ha valaki csak felidézi a bizonyos illetőt, elképzeli az ő hangját, illetve érintését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bunn egyszerű trükkje szorongás ellen

A terapeuta, Bunn tehát a következőt tanácsolja a szorongás megfékezésére: amikor jelentkeznek a rossz érzések, csupán magunk elé kell képzelni azt az embert, akinek a jelenléte biztonságérzetet kelt bennünk. Ennek hatására a paraszimpatikus idegrendszer működésbe lép, és elillannak a rossz érzések.

Bár ez a praktika túl egyszerűnek tűnhet, tudjuk, hogy sokszor a legszimplább dolgok jelentik a tökéletes megoldást. Egy esélyt mindenképpen érdemes adni a trükknek, hiszen tudományos megállapításokra alapoz. Ha mégsem válna be a módszer, vagy már elviselhetetlen mértéket ölt a szorongás, akkor viszont mindenképp javasolt felkeresni egy szakembert, aki személyre szóló tanácsokat, direkt segítséget nyújthat.

Jóga a boldogabb napokért

A következő cikkben olyan egyszerűen utánozható jógapózokat mutatunk, amelyek segítik az endorfintermelést, ezáltal javíthatják a hangulatot.

Ezt is szeretjük