Itt olvasnak a legtöbbet a világon: meghökkentő, melyik ország lett az első

A legtöbbet és a legkevesebbet olvasó ország címét is egy-egy ázsiai hely nyerte el.

olvasas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A NOP World CultureScore Index egy érdekes kutatást tett közzé: az olvasás gyakoriságát mérték fel a világ számos országában - az eredmény pedig sokakat megdöbbentett. 

Nem a civilizált és fejlett országok egyikéből került ki a győztes, hanem egy ázsiai, igencsak elmaradott köztársaság érte el a legmagasabb óraszámot.

India, az olvasás fellegvára

A legtöbb olvasással töltött óra címét nem más, mint India nyerte el. Itt az emberek átlagosan hetente több mint 10 órát, egészen pontosan 10 órát és 42 percet olvasnak fejenként. Az eredmény azért is megdöbbentő, mivel a hatalmas országban körülbelül tíz évvel ezelőtt még közel 40%-ra rúgott az írástudatlanság aránya, és a mai napig hatalmas probléma az analfabetizmus, ezen felül pedig a szegénység és a túlnépesedés.

olvasás india nő

A felmérésben azonban nem kizárólag a szépirodalmi regények, hanem az újságok és internetes magazinok olvasottságát is nézték, ezt figyelembe véve pedig máris reálisabb az eredmény. Az utcai árusok, akikből Indiában rengeteg van, mi mással ütnék el az időt, ha nem egy kis pletykaoldallal vagy egy vicckönyvvel? 

R. Sriram, az indiai keresztrejtvényboltok vezérigazgatója szerint azonban egy másik, sokkal komolyabb ok is áll az eredmény hátterében. A mélyszegénységben élő lakosok kizárólag tanulás útján juthatnak előrébb az életben: ezért oktatják magukat, és igyekeznek minél több tudást a magukévá tenni, hogy ezáltal kiszakadhassanak a nyomorból, és akár Európában, akár az Egyesült Államokban helyt tudjanak állni.  

Dobogósok

A dobogó második fokára Thaiföld - 9 óra 24 perc -, a harmadikra pedig Kína - 8 óra - állhatott. A negyedik helyen teljesített a Fülöp-szigetek, ahol már csak 7 óra 36 perc volt a maximum. A top 5-be sem fért európai ország, ugyanis Egyiptom csúszott be az ötödik helyre, 7 óra 30 perccel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Európai viszonyok

A lista első európai szereplői a csehek, akik mindössze 6 perccel maradtak le az egyiptomiaktól, majd Oroszország, Svédország és Franciaország után végül Magyarország is megjelenik, a maga 6 óra 48 percével. Ezzel magunk mögé utasítottuk a lengyeleket, az argentinokat, a törököket, a spanyolokat, a németeket, az olaszokat és az angolokat is.

A felmérésben részt vevő országok közül abszolút utolsó helyre Korea került: szinte hihetetlen, hogy a szigetországban 3 órát és 6 percet töltenek olvasással hetente, közel harmadannyit, mint a győztes Indiában. A japánok szintén nem büszkélkedhetnek sok könyvmollyal, hiszen a 4 óra 6 perces arányukkal éppen csak utolsó előttiek lettek - még Venezuela és Dél-Afrika is megelőzte őket.

Az olvasás élménye

Te hogy állsz az olvasással? Sokkal jobban kikapcsol és ellazít, mint az, ha a telefonodat nyomkodnád: egy másik világba repítenek a könyvek.

Ezt is szeretjük