Kiszámoltuk: ennyibe kerül neked a kormánytagok fizetése
Kiszámoltuk, hányan és mekkora fizetést kapnak a kormányon belül. Meglepő számokat kaptunk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz 2010-es kormányra kerülésekor olcsóbb és kisebb államot ígért. Megvizsgáltuk, mi maradt az olcsóbb kormányapparátus ígéretéből, és meglepő eredményre jutottunk. A mostani kormány nemhogy kevesebb pénzt emészt fel, de jóval többe kerül, mint a Bajnai Gordon vezette kabinet. Csak a bérekre legkevesebb 20 millió forinttal jut több, mint 2010-ben.

Éves szinten milliárdos tétel csak a bérek rendezése a kormányon belül. Megkerestük a kormányt is, de nem reagáltak kérdéseinkre.

Kisebb kormányt ígértek

Még az első Gyurcsány-kormány idején, 2006-ban adta ki az akkori még ellenzéki Fidesz a Luxusbaloldal - luxuskormányzás című statisztikai áttekintőjét - a kiadvány innen letölthető. A kiadványban a párt a szerinte pazarló és túlzottan felduzzasztott kormányzati struktúrát kritizálta.

A kiadvány sokallta a Gyurcsány-kormány állami vezetőinek létszámát, melyet 201-re tesz ebben az időben. Bár az írás nem részletezi, hogyan jutott az eredményre, de úgy kalkulál, hogy az adófizetők számára a kormány működése évi 31 millió forintba kerül állami vezetőnként, amiből csak a bérköltség 13 millió forint.

"Ennek a hivatalnak a létszáma, a bürokráciája jóval kisebb lesz, mint a mostani miniszterelnök körül található apparátus létszáma" - ígérte Navracsics Tibor a 2010-es kormányalakításkor. Ekkor Navracsics már a frissen leváltott, Bajnai Gordon által vezetett kormányhoz mérte a második Orbán-kormány létszámát.

Tény, a Bajnai-kormányhoz képest jóval kevesebb, 13 helyett mindössze nyolc minisztérium állt fel 2010 tavaszán. Bajnai idején 15 miniszter dolgozott - voltak tárca nélküli miniszterek is -, 2010-től viszont már csak kilenc. 25 államtitkár és 54 szakállamtitkár segítette Bajnai munkáját, Orbán mellett már 44 és 72 volt ez a létszám - 2010-től nincsenek már szakállamtitkárok, ezeket a helyettes államtitkári pozíció váltotta.

Új arcok is vannak a kormányban. Nézegess képeket a harmadik Orbán-kormány tagjairól!

Közel 200-an a kormányban

Az idén felállt harmadik Orbán-kormányban kilenc miniszterre 54 államtitkár jutott, a helyettes államtitkárok pedig már 97-en vannak. Így a kormány mostani létszáma számításaink szerint miniszteri biztosokkal, kormánybiztosokkal és magával Orbán Viktorral együtt 183 fő.

Az könnyen érzékeltethető, hogy nem sokat változott a kormányzati létszám azóta a bizonyos 2006-os Fidesz-füzet óta, hiszen most is közel kétszáz fős a kormányapparátus. A második és a harmadik Orbán-kormány idején mindössze annyi történt, hogy kevesebb minisztérium állt fel, de az egyes szakterületeknek ugyanúgy megvan a felelőse. Például az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozik az egészségügy, a szociális és munkaügyek vagy éppen a felsőoktatás. Ezeknek 2010 előtt külön minisztériumuk volt, külön miniszterrel. Most külön államtitkárságok, külön államtitkárok felügyelik ezeket a területeket.

Hogy ez a struktúra kevesebb pénzt emészt-e fel az államkasszából, ahogy Navracsics Tibor is ígérte, nem tudni pontosan. Bár kevesebb a miniszter, jóval több az államtitkár és a helyettes államtitkár is, mint a 2010-et megelőző kormányok esetén.

Egy miniszteri és egy államtitkári fizetés között túl sok különbség azonban nincs: előbbi bruttó 1,1 millió forintot kap, míg az államtitkárok 1 millió forintos, a helyettes államtitkárok 750 ezer forintos bruttó bérből gazdálkodhatnak havonta. Sőt, mivel egyes helyettes államtitkárok fizetése 30%-kal emelhető, sokan közülük minden bizonnyal inkább 1 millió forint körül keresnek a valóságban.

137 millió forintot tesznek zsebre havonta

Orbán kilenc minisztere és 54 államtitkára, illetve 97 helyettes államtitkára cirka 137 millió forintos költség havi szinten az államkasszának, már ami a béreket illeti. Ez évi 1,6 milliárdos bérköltség. Persze egy kormánytag ennél jóval többet is kereshet, ha például országgyűlési képviselő és legalább az ezért járó 747 ezer forintos alapbért megkapja. A tényár blog számításai szerint Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt 116 milliós bérköltség jelentkezett havonta a kormány apparátusánál.

Ezek csak a bérköltségek, ráadásul a minisztériumok főosztályvezetőinek, osztályvezetőinek bérét nem tartalmazzák. Nem esett szó az olyan egyéb működési költségekről sem, mint a gépjárműhasználat, az üzemanyagköltségek, az épületek, irodák költségei egyes minisztériumoknál.

Kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, segítsenek abban, hogy képet adhassunk a kormány működésének költségeit illetően, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre. A miniszterek és államtitkárok, helyettes államtitkárok fizetéseinek megközelítő értékét a nyilvánosságra hozott adatok alapján adtuk meg. A kormány létszámát annak honlapján fellelhető adatokból számoltuk ki.

Fotók: Orbán: Facebook.com/Orbán Viktor; Lázár: Facebook.com/Magyar Országgyűlés Hivatala; mobilon megjelenő kép: Facebook.com/Varga Mihály

Ezt is szeretjük