Csak átverés lenne az olcsóbb BKV-bérlet?
Pedig akár több 10 ezer forintot is jelenthetne
A magánszemélyek megkapják a kedvezményt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fővárosi Közgyűlés novemberben fogadta el azt a határozatot, ami szerint január 1-től 10%-kal olcsóbb lesz a közösségi közlekedés.

A hvg.hu cikke szerint azonban érdemes megvizsgálni, hogy milyen módon is változnak a bérletárak jövőre.

Olcsóbb BKV-bérlet

A főpolgármester, Tarlós István és Németh Szilárd fideszes képviselő által javasolt és megszavazott módosítás értelmében csökkennek a bérletek árai, így a most 10 500 forintos teljes árú bérlet 9500 forint lesz januártól. A kedvezmény érvényes lesz a kiegészítő heti, kétheti, negyedéves és a szemeszterre szóló bérletekre is, és nagyjából 800 ezer embert érinthet.

Tehát egy négytagú család a bérletek árainak csökkenésével egy év alatt 33 600 forintot takaríthat meg. Ugyanakkor egy dolgozó számára ez az összeg nulla is lehet, amennyiben a szülők nem maguk veszik meg a bérleteiket, hanem a munkahelyüknek számlát kérnek róla, illetve a cafeteria rendszeren belül kapják a bérletet.

Nem mindenki veheti igénybe

A közgyűlés jegyzőkönyvéből kiolvasható, hogy ezeket a kedvezményeket nem tudja majd mindenki igénybe venni. A havi Budapest-bérletek 70%-át vennék magánszemélyek, a többit a cégek. A fentiek alapján pedig az előbbieknek olcsóbban, amíg a közületi szerveknek drágábban árusítanák a jegyeket.

Az éves bérletekkel kapcsolatban még nagyobb különbségek figyelhetőek meg a magánszemélyeknek és cégeknek szóló árak között. Az éves bérletek 16-20%-át vásárolják meg magánszemélyek, a többit főként cafeteriás alkalmazottak. Magyarán a 10%-os kedvezményt csak a magánszemélyek vehetik igénybe.

Várható következmények

A hvg.hu cikke szerint a főváros valószínűleg vissza fogja vonni a BKV-bérleteket a választható cafeteria-juttatások közül, ugyanakkor nem biztos, hogy az éves bérletet eddig választó alkalmazott a jövőben választani tud majd 100 ezer forint értékben mást.

A munkajogászok szerint miután a magánszemélyek jól járnak, nincsen felvethető probléma, emellett a cég el tudja számolni költségként, ha a dolgozó számlát kér. Egy másik vélemény szerint az ügy alkotmányjogi kérdéseket feszeget, ugyanis különbséget tesz a szolgáltatást vásárlók között.

Ezt is szeretjük