Tarlós István talán meggondolja magát - Alhatnának a metróban a hajléktalanok?

A hajléktalanság nem csak nálunk probléma.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A budapesti főpolgármester, Tarlós István november 23-án, szombaton közölte, hogy a hajléktalanoknak érdeke a létfeltételeiknek a javítása, a városnak pedig az az érdeke, hogy rend legyen. A polgármester továbbá pedzegette, hogy a kemény hidegben a metróállomás átmeneti éjszakai megnyitásáról is gondolkodik.

Való igaz, hogy egyre bonyolultabb a hajléktalanok helyzete ma Magyarországon, ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy a körülöttünk lévő országokban milyen helyzetben vannak a fedél nélküliek. Van olyan európai ország, ajol kevesebben vannak, de a listát Oroszország vezeti, hiszen becslések szerint félmillió gyerek él az után.

Tiltott koldulás

A Magyarországhoz az egyik legközelebbi ország fővárosában, Bécsben a hajléktalanok kérdése leginkább a kelet-közép-európai állampolgárságú fedélnélküliek elhelyezésével kapcsolatban merül fel. Az önkormányzat által fenntartott hajléktalanszállókon csak azok kaphatnak helyet, akiknek már volt valaha Ausztriában társadalombiztosításuk vagy állásuk.

Az egyházi és civil szervezetek viszont másokat is befogadnak, és sajnos egyre nagyobb igény van a szolgáltatásukra. Az önkormányzat Bécsben a hajléktalanok elhelyezése érdekében szükséglakásokat is fenntart, amelyek nagyjából 4800 embert képesek befogadni. A koldulásra viszont minden tartományban külön szabályok vonatkoznak.

Csehországban a hajléktalanok száma mintegy 10-12 ezer fő, sokan élnek közülük a fővárosban, Prágában. Többségük kukázik, és sokan koldulnak, ami azért probléma, mert a cseh nagyvárosok szinte mindegyikében tilos a koldulás. Ez a rendelet kiszorította a fedélnélkülieket a központi közterületekről. A cseh fővárosban számos menhely működik, amiért általában 40-60 koronát, tehát 400-600 forintot kell fizetni, de ez általában túl nagy összeg a hajléktalanok számára. Ennek ellenére a szállók tele vannak. A hajléktalanoknak Csehországban jár szociális támogatás, ami maximum 2400 korona - körülbelül 24 ezer forint - lehet.

Máshol is voltak hajmeresztő ötletek

Franciaországban több mint kétszázezer hajléktalan ellátására a kormányzat nagyjából 1 milliárd eurót költ. A 33 ezer állandó jelleggel az utcákon élő fedélnélküli a segélyszervezetek szerint a szexuális zaklatás, erőszak, lopás vagy alkoholfogyasztás miatt nem megy be éjszakára az átmeneti szállásokra. Még öt évvel ezelőtt Nicolas Sarkozy be akarta vezeti, hogy az utcán alvó hajléktalanokat hat hónap szabadságvesztésre és 3750 euró megfizetésére büntessék. Ezt végül leszavazták, ugyanakkor egyre több olyan díszítőelem épül, ami megakadályozza a hajléktalanok odatelepedését.

Ahol lazábban kezelik

Belgiumban a hajléktalanok becsült száma 17 ezerre tehető. Annak ellenére, hogy törvény tiltja, hogy lakott területen, a városokban sátrakat állítsanak, és azokban éljenek, az egyik belga pályaudvarnál 15-en laknak zavartalanul a saját maguk által felépített táborban. Civil szervezetek pedig a hideg időben legtöbbször bővítik a férőhelyek számát.

Az északi Nagy-Britanniában külön definíciólista van arról, hogy ki számít hajléktalannak. Például hajléktalannak minősülhet valaki, aki a fenyegetettség érzése miatt nem tud egy fedél alatt lakni közvetlen családtagjával. Egy külön definíció az, ha valaki fizetésképtelenné vált, és nem tudja törleszteni a hitelét, így a bank elveszi tőle az ingatlant. Angliában nagyjából 2200 körül lehet az utcán alvó hajléktalanok száma, akiknek nagyjából 28%-a közép- és kelet-európai országokból érkezett.

A 82 millió fős Németországban viszonylag kevesen, 250 ezren élnek fedél nélkül, ugyanakkor nincsen hivatalos statisztika a fedélnélküliekkel kapcsolatban. A koldulás náluk sem tiltott tevékenység, de az erőszakos kéregetést törvényileg büntetik.

Az orosz hatóságok nem rendelkeznek pontos adatokkal a hajléktalanok számát illetően. Feltehetően négy és fél millió felnőtt és majdnem ennyi gyerek hajléktalan él az utcán Oroszországban, Moszkvában 120 ezerre becsülik a számukat. Jó időben parkokban, télen pedig inkább elhagyatott helyeken és épületekben húzzák meg magukat. Idén január végén Moszkva ötezer lakója írta alá azt a főpolgármesterhez szóló kérelmet, ami a jól fűtött metró előtereit megnyitotta a fedélnélküliek előtt.

Ezt is szeretjük