Tarlós István mossa kezeit
Lakhatatlan a főváros legtöbb lakása
Ha korábban tettek volna valamit a hajléktalanokért, akkor most nem történne ez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Város Mindenkié csoport november 14-én reggel megakadályozta a Fővárosi Közgyűlés ülésének megkezdését.

Rendőrök viszik el az egyik aktivistát

A főpolgármester, Tarlós István felfüggesztette az ülést, amikor a szervezet demonstrálni kezdett a hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezet ellen. A rendőrök végül feloszlatták a demonstrációt az ülésteremben, és szóbeli figyelmeztetésben részesítették az aktivistákat.

Vonják vissza a rendeletet!

A szervezet a hajléktalanokat sújtó rendelet ellen tiltakozott, annak embertelensége és értelmetlensége miatt. Szerintük ez a rendelkezés nem oldja meg a lakhatási és hajléktalansági válságot, valamint bűnözőnek bélyegzi a hajléktalanokat.

Tarlós István szerint a demonstrálók olyan helyzetet akarnak megoldani, amire még Svédországban sem találtak megoldást, és az ellenzék tehet róla, hiszen a szocialista kormány idején egyáltalán nem gondoskodtak a hajléktalanokról. Ha nem így lenne, akkor most nem lennének tele hajléktalanokkal az utcák és az aluljárók.

Az önkormányzatok pedig nem tudnak lakást biztosítani a fedélnélkülieknek, hiszen a főváros által erre biztosított 149 lakásából száz lakhatatlan. Nem beszélve arról, hogy két szocialista polgármester is tiltott zónákat jelölt ki, Tóth József és Szabados Ákos például a legszigorúbb döntést hozta meg ezzel kapcsolatban.

Megduplázzák a szálláshelyeket?

A belügyminiszter, Pintér Sándor is közölte, hogy inkább megduplázzák a jövőben a jelenleg rendelkezésre álló tízezer hajléktalanszállói helyet, így éppen annyi lesz, amennyire igény van. Aluljárót viszont erre a célra biztosan nem fognak megnyitni.

A miniszter elmondása alapján van lehetőség arra, hogy mindenki megfelelő ellátásban részesüljön, és senki ne fagyjon meg. Ezek után Pintér Sándor megjegyezte, hogy a hajléktalanok nem igazodnak a szálláshelyek szabályzatához.

Amennyiben a téli kritikus időszakban szükség lenne rá, akkor a Hungexpo területén is helyet adnának a hajléktalanoknak. Erről a Hungexpo Zrt. biztosította a Fővárosi Önkormányzatot. A terület nagyjából tízezres nagyságrendben biztosítaná a helyet a rászorulóknak. 

Kép forrása: MTI, Kallos Bea

Ezt is szeretjük