Havat is hozhat a lehűlés a héten: ezeken a napokon lehet rá számítani

Észak felől érkezik egy hidegbetörés, ami akár havat is hozhat.

havazás-október1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már kétség sem fér ahhoz, hogy megérkezett hazánkba is az igazi ősz, hiszen nemcsak egyre rövidebbek a nappalok, hanem hidegebbek is, ráadásul az elmúlt hetekben volt részünk borongós, esős napokban is.

Ezt egy mediterrán ciklon okozta, aminek hatására nemcsak lehűlés és csapadék, hanem éjszakánként még talaj menti fagyok is kialakultak. Ez a ciklon nemrég déli irányban elhagyta Magyarország területét, de a helyére Skandinávia felől egy hidegbetörés érkezik.

Mínuszok és havazás októberben

A hidegbetörés miatt az októberi átlagos 13-18 fok helyett várhatóan hűvösebb napok előtt állunk, 10-15 fok körül alakulnak majd a csúcsértékek. Az ország északi, szélvédett helyein még ennél hidegebb is lehet, éjjel akár -1, -3 fokig is lemehet a hőmérő higanyszála. Ez azt is hozza magával, hogy kitisztul az ég, sok lesz a napsütés, ám helyenként beborulhat, és eső is valószínű, a magasabban fekvő régiókban pedig a hózáporok sem kizártak a következő napokban. Ezt leginkább a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északkeletre lévő területeken lehet majd tapasztalni.

havazás-október2
Fotó: Torsten Richertz / 500px / Getty Images Hungary

Pénteken ismét egy hidegbetörés érkezik majd, ám a hétvégén fokozatosan melegedni fog az idő, de erős, viharos szelekre is számítani lehet. Az Agronaptár információi szerint október 26-a körül ismét jelentősebb lehűlésre számíthatunk, napközben akár 7 fok is lehet, majd november elején újból melegedni kezd majd az idő, és 18 fokot is mérhetünk.

Óraátállítás 2021 őszén: mikor esedékes, és merre kell állítani az órát?

Hamarosan ismét aktuálissá válik az óraátállítás kérdése.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük