Vadveszély, nyirkos utak és ködös reggelek: így közlekedhetünk ősszel is biztonságosan a rendőrség tanácsai szerint

A balesetek megelőzése érdekében fokozott elővigyázatosságra inti a járművezetőket a rendőrség.

ősz-vezetés2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itt az ősz, elkezdődött a szarvasbőgés időszaka, így a balesetek megelőzése érdekében szükséges, hogy a gépjárművezetők a megszokottnál is körültekintőbben közlekedjenek. Emellett reggelente a hideg, párás levegő miatt elindulás előtt mindenképpen érdemes gondoskodni a szélvédők, az ablakok, valamint a visszapillantó tükrök páramentesítéséről is.

A vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak. A potenciálisan veszélyes útszakaszokon a veszélyt jelző KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken a szakaszokon különösen fontos a sebesség helyes megválasztása. A biztonságos közlekedés érdekében arra kér mindenkit a rendőrség, hogy fogadja meg az alábbi tanácsokat.

Így előzhető meg a vadelütés

 • Lassíts! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/óra sebességgel mész, jóval több időd lesz reagálni egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra.
 • Ne mobilozz! Ha másra figyelsz, lassabban tudsz reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.
 • Kapcsold be a biztonsági övet! Már nem lesz rá idő, mielőtt a fékre taposol.
 • Kapcsold fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthatsz át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsold le a reflektort!
 • Tudj róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
 • Tarts nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.
 • Folyamatosan figyeld az út két oldalát is! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni - különösen éjszaka egy kihalt úton.
ősz-vezetés1
Fotó: frontpoint / Getty Images Hungary
 • Ha vadat látsz, lassíts! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak, és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
 • Ha egy őzet vagy szarvast láttál, számíts többre is! 
 • Dudálj, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázz azonban, ha az állat nem az úton áll - lehet, hogy a hangtól megriad, és pont a kocsi elé ugrik.
 • Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
 • Ha hirtelen nagy testű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezz, adj hangjelzést, de ne rántsd félre a kormányt, még ha így el is ütöd az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
 • Ha elpusztult vadállatot látsz az úton, hívd a 112 segélyhívó számot! Ne próbáld meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vidd magaddal, az lopásnak számít!

Így készülhetsz fel az időjárás változásaira

Az ősz és a megváltozott időjárási viszonyok más vezetési stílust igényelnek a gépjárművezetőktől, ezek a rendőrség tanácsai:

 • A reggelente tapasztalható hideg, párás levegő miatt a gépjárművel történő elindulás előtt mindenképpen gondoskodj a szélvédők, az ablakok, valamint a visszapillantó tükrök páramentesítéséről. Csak megfelelően letisztított felületű és kilátású szélvédővel rendelkező gépjárművel indulj útnak!
 • A hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd, ami korlátozza a látótávolságot. Ha ködben vezetsz, lassíts, és hagyj kellő követési távolságot az előtted haladó jármű mögött, hogy ha kell, bármikor biztonságosan meg tudj állni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 • Fontos, hogy óvatosan haladj át az olyan útszakaszon, amely lehullott falevelekkel borított!
 • Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is kiemelten fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

Fájó képeken a bizonyíték, hogy a jogosítvány nem való mindenkinek

Sajnos még a hivatásos sofőrök között is akad ilyen.

Fájó képeken a bizonyíték, hogy a jogosítvány nem való mindenkinek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük