Milyen ételeket ettek az ókori egyiptomiak? Tutanhamon tányérjára mézes gazella is gyakran került

Az ókori egyiptomi ételek sorában igazi különlegességek is voltak, mint az igen előkelő mézes gazella is.

Ókori egyiptomi ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A 19. századtól fogva egyre nagyobb érdeklődés övezte az ókori Egyiptomot, és a sorra felszínre kerülő építészeti, művészeti és vallási emlékek mellett a feltárt sírok is mind szélesebb rálátást adtak az egykori kultúrára.

Az előkerült leletek rengeteget mesélnek a régi hiedelmekről, szokásokról, de a mindennapokról is: például arról, mi került a tányérokra abban az időben. Miután a fogyasztott ételek rendkívül beszédesek, ezen ismeretek szinte karnyújtásnyi közelségbe hozzák a mai emberekhez a régen élt egyiptomiakat. Beleértve a fáraókat is, így például Tutanhamont, akit különleges elképzelni a kor előkelő étkével, mézes sült gazellával a tányérján.

Az ókori egyiptomi étkezésről

Ahogyan a ma élőkében is, úgy az ókori egyiptomiak étrendjében is szerepelt a hús, tejkészítmények, a gabonafélék, a zöldség és a gyümölcs.

A kor vadászai vízilovakat, gazellákat és még sündisznókat is elejtettek, a halászok pedig halakkal gyarapították az éléskamrákat, de nem minden fajtát volt szabad fogyasztani vallási okokból. Ezeket sóval tartósították. A munkát olyan nemes feladatnak tartották, hogy csak a templomi megbízottak végezhették el. Szárnyashúst is ettek, így kacsát, libát és kisebb-nagyobb vadmadarakat, galambot, fogolyt, struccot, darvat és fürjet is.

Tejből vajat és sajtot készítettek. Gyümölcsökből a friss füge, kókusz és szőlő mellett kedveltek voltak a szárítottak is, így a mazsola vagy a datolya, melyek hasonlóan a mézhez, édesítőként is működtek. Zöldségekből a bab, a borsó, a csicseriborsó, az uborka, a zeller, a hagyma, a fokhagyma, a saláta, a retek, az uborka és a számunkra különlegesen csengő papiruszszár is az étrendbe került.

Ami a gabonákat illeti, a tápanyagdús tönköly és a kamut, vagyis a khorasan búza voltak a leggyakrabban feldolgozott alapanyagok. Előbbiből kását készítettek, illetve kenyeret is sütöttek, mely, ahogyan a sör is, mindennaposan, és minden egyes társadalmi osztály asztalán előfordult.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

E kettőt kombinálták is egy speciális recept formájában: az archeológusok által csak sörkenyérként emlegetett kortyolgatható pép olcsó és közkedvelt volt a korban.

Ez került az ókori egyiptomiak tányérjára

A sörkenyér tésztájába több élesztő került, mint a normál verzióéba, és kevésbé forró kemencében sütötték meg, így az élesztőkultúra nem pusztult el. Szinte hihetetlen ez a korai ismeretük, de valószínűleg megfigyelhették és kitapasztalhatták, milyen eljárással hogyan viselkedik a kenyértészta.

Miután elkészült, a sörfőző hatalmas edényekbe morzsákra csipkedte a sörkenyeret, majd vizet öntött rá. A szétázó darabkák körül a folyadék zavaros lett, majd idővel megerjedt, így egyfajta magas tápértékű, sűrű sör keletkezett. Ezt a táplálékot alacsonyabb és magasabb társadalmi rétegek egyaránt mindennaposan fogyasztották.

A munkások kétszer ehettek egy nap. Reggel kenyeret, sört és hagymát, este viszony egészségesebb fogást, zöldséget, húst, tej- és gabonakészítményt is fogyasztottak. A papok és a magasabb osztályok tagjai, így a fáraók, feltehetően Tutanhamon is, jóval gazdagabban étkeztek. A feltárt sírok mézzel sült gazellákról, nyárson sült kacsákról, gránátalmáról, zsidótövisbogyóról és mézes süteményről árulkodnak. Lakomáikat borral kísérhették: a szolgálók korsókkal köröztek az étkezők közt, mindig újratöltve megüresedő poharaikat.

Tutanhamon személyes tárgyai

A legismertebb fáraó sírja számtalan emléket rejtett: személyes tárgyait, például legyezőjét, papucsát és ágyát is megmutatjuk a következő cikkben.

Tutanhamon ritkán látott, személyes tárgyai: a legyezője például színaranyból készült

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük