Feladta a kérdést az egyiptomi múmia: senki sem tudja, mi lehet a fején

Az amarnai múmiát egy tölcsér alakú tárggyal a fején tárták fel: elindultak a találgatások, mi lehet az.

Tölcsér az egyiptomi múmia fején
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétség nem fér hozzá, hogy Egyiptom a világ és a történelem egyik legtitokzatosabb tája, mely időről időre izgalmas kérdésekkel dolgoztatja meg a tudomány embereinek fantáziáját.

Így adódott egy i. e. 14. századi, amarnai múmia esetében is, melynek váratlan tárgyat találtak a fején. Amarna egy rövid életű egyiptomi város volt, melynek templomait Ehnaton, Tutanhamon fáraó apja építtette.

Azelőtt csak képen láttak hasonlót

Mivel az ókori egyiptomiak körében szokás volt a látványos fejfedők viselete, a különböző falfestményeken és szobrokon gyakorta látni kettős koronát, szövetből készített viseleteket, melyek szerepét, szimbolikus jelentőségét jórészt ismerik is a tudósok. Ám nem minden díszről egyértelmű, hogy mi lehetett pontosan, és mire szolgálhatott egykor.

Számos képen szereplő emberalakot ábrázoltak kúpos, felfordított tölcsérre emlékeztető dologgal a fején, de a szakértők soha nem jutottak közös nevezőre, mi lehetett az valójában. A kérdés eldöntésében meghatározó fordulat volt az amarnai múmia feltárása, ugyanis arra is egy ilyet helyeztek, amikor eltemették.

Mivel azelőtt kizárólag rajzokon láttak ilyet, sokan úgy hitték, hogy a fejre helyezett kúpos tárgy kizárólag rajzos formában létezett, és olyan spirituális szerepet tölthetett be a rajzokon, mint a katolikus szentek feje köré rajzolt, szimbolikus értelmű fénykör. 

A tölcsér egy képi ábrázolása, és az amarnai múmia, egy valódival.
A tölcsér egy képi ábrázolása, és az amarnai múmia, egy valódival.

Az amarnai múmia pillanatok alatt eltörölte ennek a lehetőségét, ám a kérdés még mindig nyitva volt: mit tettek a múmia fejére?

Tíz év kitartó kutatómunka következett

Az amarnai múmia feladta a kérdést a szakértőknek. A következő évek során elszánt munka folyt az archeológiai laboratóriumokban. Több lehetséges elméletet is kivizsgáltak.

Az egyik ilyen azt vetette fel, hogy illatosított viaszkúp lehetett, mely lassan olvadt le viselőjére, kozmetikum, valószínűleg egyfajta hajzselé gyanánt. Bár a kúpon tényleg mutattak ki viaszt, belsejében szövet volt, így az elgondolás elbukott.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció


Egy másik feltételezés szerint a fejre helyezett tárgynak a termékenységhez lehetett köze, mivel egy nőn találták, és később egy másik, szintén női múmián is hasonlót fedeztek fel. Mivel azonban a tölcséreket halottak fejére helyezték, ez a teória is sántított.

Nicola Harrington, a Sydney-i egyetem archeológusának elmélete viszont sokak szerint helytálló lehet. 

Ez lehet a megoldás?

Harrington rámutatott, hogy a képes ábrázolásokon nemcsak előkelők, de szolgák fején is látható a tölcséres valami, így az feltehetőleg nem a státuszt jelölte, hanem az isteni jelenlétet szimbolizálhatta. A nők pedig, akik viselték, az isteneket szolgáló táncosok lehettek. Erről csontozatuk is árulkodott, ugyanis a vizsgálatok szerint számos, a profi táncosokéra emlékeztető törést szenvedtek el életükben.

Ugyan a furcsa fejfedők szerepét Harrington teóriája sem magyarázza teljes bizonyossággal, elgondolását több jó érvvel is alátámasztotta. Azt, hogy valóban az ő elmélete lehet-e a végső megoldás, a jövő leletei és feltárásai igazolhatják. A tölcsérek valódi szerepe egyelőre rejtély maradt.

Tutanhamon személyes tárgyai

A fáraó az egyik legjelentősebb egyiptomi uralkodó volt: személyes tárgyai közt lábbelije, széke és legyezője is előkerült.

Tutanhamon ritkán látott, személyes tárgyai: a legyezője például színaranyból készült

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük