Csak tíz dolog teszi ki az óceánokban található szemét 75 százalékát: ezek szennyezik hatalmas mértékben a vizet
Az egyik legátfogóbb tanulmány készült az óceánok szennyezettségéról.

műanyag-óceán2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolóanyaga és az italospalackok alkotják az óceánokban lévő műanyagszemét többségét egy spanyol kutatás szerint.

A Nature Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői kimutatták, hogy az óceánokat szennyező műanyagszemét 75 százalékát tíz termék adja, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a szennyezésnek magánál a forrásnál kell véget vetni.

Zacskók, palackok, műanyag dobozok az óceánban

Az óceánok műanyagszennyezéséről készült eddigi legátfogóbb tanulmány világszerte 36 adatbázis 12 millió adatának elemzésére alapul. Az elemzésbe a három centiméternél nagyobb azonosítható termékeket vonták be, kizárták a mikroműanyagot és a kisebb műanyagdarabokat.

műanyag-óceán1
Fotó: Pete Atkinson / Getty Images Hungary

A Cádizi Egyetem szakemberei vezette kutatás szerint az egyszerhasználatos zacskók, műanyagpalackok, élelmiszeresdobozok és csomagolóanyagok a négy leggyakoribb tengereket szennyező termék, az emberek általi szennyezés mintegy felét adják. A tíz termék között vannak továbbá a műanyagkupakok és a halászhálók. A szívószálak és a műanyag italkeverők adják a szemét 2,3 százalékát, a fültisztítók és nyalókák tartója 0,16 százalékot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

- Nem lepett meg minket, hogy a műanyag alkotja az óceáni szemét 80 százalékát, de az igen, hogy az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolásának ilyen magas az aránya" - idézte Carmen Morales-Casellest, a kutatás vezetőjét a The Guardian című brit napilap honlapja. Ezek az információk segítik a politikusokat abban, hogy fellépjenek, és megpróbálják elzárni az óceánokba folyó tengeri hulladék csapját ahelyett, hogy csupán eltakarítják a hulladékot - tette hozzá.

A folyókból is sok hulladék került a tengerekbe

Az elemzés kimutatta, hogy a legnagyobb szemétkoncentráció a partok mentén és a partközeli tengerfenéken található. A kutatók szerint a szelek és a hullámok sodorják a szemetet a partokhoz, ahol felhalmozódik a közeli tengerfenéken. A halászati eszközök, hálók, kötelek jelentős mértékben a nyílt óceánokban találhatók, ott azonban a műanyagszemét felét alkotják.

műanyag-óceán3
Fotó: luoman / Getty Images Hungary

Egy ugyanebben a folyóiratban megjelent másik tanulmány 42 európai folyóból származó tengeri hulladékot vizsgálva megállapította, hogy Törökországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból jut a legtöbb ilyen hulladék a tengerekbe.

Most már hivatalosan is öt óceán van a Földön: itt találhatók

Nemrég hivatalosan is megerősítették, hogy öt óceán található a Földön.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük