Varázslatos látvány az óceán felett elterülő tó: vize 30 méterről zúdul az Atlanti-óceánba
Lélegzetelállító a Feröer-szigetek legnépszerűbb látványossága, amihez legenda is kapcsolódik.

Leitisvatn
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Sørvágsvatn-tó olyan hihetetlen látványt nyújt, hogy a róla készült felvételeket látva azt hihetné az ember, hogy manipulált képekkel van dolga. Pedig ez a természeti csoda tényleg létezik, ami igazán különlegessé teszi, hogy az óceán felett, ahhoz nagyon közel, a sziget sziklás pereme mentén terül el.

A varázslatos helyszínért valósággal rajonganak a turisták, évről évre tömegek keresik fel. A vízből kiemelkedő sziklák és a harsogóan zöld fű ölelésében fekvő sima, sötét víztükör látványát sokan drámainak, sőt egyenesen félelmetesnek írják le. 

Tó az óceán felett

Annak, aki a nyüzsgő városoknál többre becsüli a friss levegőt és az olyan helyeket, ahol tényleg a természet az úr, a Feröer-szigetek jó választás lehet, a talán leggyakrabban fotózott látványossága, a Sørvágsvatn- vagy más néven Leitisvatn-tó pedig maga a paradicsom.

A Feröer-szigetek legnagyobb tava a Vágar nevű sziget déli részén található, Sørvágur és Vágar község határán. A tó területe 3,4 kilométer, hosszúsága 6 kilométer, legmélyebb pontján 59 méteres. 30-40 méterrel a tengerszint felett fekszik, a Bøsdalafossur nevű vízeséssel zúdul az Atlanti-óceánba.

Népszerű kilátópont a Trælanípan, ami körülbelül annyit tesz, hogy rabszolgahegy, nevét állítólag még a vikingektől kapta, akik a tetejéről dobhatták a vízbe szolgáikat, akivel nem voltak megelégedve. A sziklához vezető túraútvonal a tóközeli kis, Miðvágur nevű település mellől indul, ami a sziget központjának számít. A tó a helyiek körében is népszerű, akik csónakra szállva horgásznak itt, például sebes pisztrángra.

Brit haderő és vízi szörny

A tónak a történelem során fontos szerep jutott: a II. világháború idején a brit hadsereg, ami repteret is épített a víztől nyugatra, a Sørvágsvatnot a hidroplánok leszállóhelyeként használták. 

A vízhez rémisztő történet is kapcsolódik. A legenda szerint a tóban él a skandináv mitológia gyakran gyönyörű, lószerű lényként ábrázolt szörnye, ami szépségét arra használja, hogy magához csalogassa, majd a mélybe ragadva megfojtsa az embereket, akik a ragacsos bőréhez tapadtak. Többen valószínűnek tartják, hogy a történetet a gyermekeiket a víztől féltő szülők elbeszélései táplálták. Ugyanakkor a legenda szerint, ha valaki hangosan kimondja a lény nevét, az elveszíti minden erejét, és visszatér a mélybe egy kis időre. A szörnynek monumentális szobrot is emeltek, ami a vízből ágaskodik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vágar a Feröer-szigetek harmadik legnagyobb tagja, itt található a repülőtér is. A 2020-as adatok alapján a népesség valamivel több mint 3300 fő, a lakosok egyharmada a már említett Miðvágur nevű faluban él. A sziget egyébként a Sørvágsvatn-tavon túl leginkább a páratlanul gazdag, nemzetközi jelentőségű madárvilágáról ismert, minden évben rengeteg madár költ a térségben, közöttük a legnagyobb számban az északi sirályhojsza és a lunda jelenik meg.

A szikla, amit Sztálin sem tudott lerombolni

Az Olhon-sziget Oroszország különös történelmi legendákkal átszőtt helye, ahol a mai napig élő sámánkultusszal is találkozhat az ember. Az Olhont a Bajkál szívének is nevezik, hiszen a föld legmélyebb tavának kellős közepén található, rajta pedig egy hatalmas szikla tör az ég felé: a Sámán-szikla, melyről sokan úgy vélik, hogy különleges erővel bír.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük