Házikó a világ végén: mire használják az izlandi szigetcsoport különös nevezetességét?
A szigeten található ház madártávlatból pazar látványt nyújt, a találgatásokkal ellentétben viszont teljesen hétköznapi a funkciója.

GettyImages-514373086
beauty and style
Top olvasott cikkek

Izland nem a nagy népsűrűségéről híres, de az országhoz tartozó Elliðaey sziget még így is furcsa hatást kelt: a távolról egy vízből kiemelkedő, óriási, mohás sziklának tűnő területen, a semmi közepén egyetlen fehér házikó áll.

Az extrém csend és nyugalom után vágyódók most irigykedve sóhajthatnak fel, hogy vajon ki lehet az a szerencsés ember, aki itt tengeti mindennapjait. A különös épülettel kapcsolatban tényleg rengeteg találgatás és mendemonda látott napvilágot, ezek között talán a legszórakoztatóbb az, hogy igazából nem is létezik. És bár félő, hogy a valóság feleannyira sem izgalmas, mint a képtelen legendák, az azért tény, hogy sokan szívesen eltöltenének itt legalább egy-két napot. 

A világ legmagányosabb háza

Izland partjaitól délre található a Vestmannaeyjar szigetcsoport, amelynek csak a legnagyobb szigete, Heimaeyn lakott, körülbelül négyezer fő él rajta. A szigetek növényzete nem túl változatos, bár helyenként igen jól nő rajtuk a fű. Leggyakoribb látogatói a tengeri madarak, a lundák, az alkák és a háromujjú csüllők. A szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja Elliðaey, vulkáni tevékenység nyomán jött létre.

Napjainkban, bár áll rajta egy ház, lakatlan. Körülbelül háromszáz évvel ezelőtt még öt család élt a területen, akik halászattal és marhatenyésztéssel foglalkoztak, az 1900-as évek első évtizedeiben azonban elnéptelenedett. A fehér épületre pedig ráaggatták a világ legmagányosabb háza címet.

Paranoiás milliárdos? Vallásos remete?

Mióta az interneten felbukkant a különleges, gyönyörű környezetben lévő házikó, azóta a legelképesztőbb elméletek születtek, hogy vajon ki és mi célból építhette, egyesek pedig még a létezését is tagadják - ezen nincs is mit csodálkozni a photoshop korában. Az egyik népszerű teória egy kissé paranoiás milliárdosról mesél, aki minden eshetőségre, többek között egy zombiapokalipszisre is felkészülve készíttette az ingatlant, hogy itt húzhassa meg magát biztonságban a családjával együtt. Ennél egy fokkal már hihetőbb lenne az a történet, miszerint egy vallásos, a világ zajától elvonult remete él itt teljesen elszigetelten.

Sokan gondolják, hogy a ház a népszerű izlandi énekesnő, Björk tulajdonában van, ez annak köszönhető, hogy állítólag 2000-ben az akkori miniszterelnök javasolta, hogy a művész, cserébe azért, hogy munkásságával Izland jóhírét kelti a világban, teljesen ingyen élhessen egy másik, azonos nevű izlandi szigeten. A politikus ötletéből viszont nem lett semmi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi tehát a valóság? A házat egy vadásztársaság építtette 1953-ban, és azóta is ők tartják fent. A tagjai, akik főként lundákra vadásznak, időről időre megszállnak benne. Vízvezeték és áram nincs az épültben, de egy szaunát azért kialakítottak.

Itt még nincs vége a világ legmagányosabb háza körüli mítoszok lerombolásának, ugyanis az nemhogy nem a világ, de még csak nem is Izland legmagányosabb háza. A Vestmannaeyjar szigetcsoport több tagján található hasonló, a vadászati idényben használt kabin, többek között az Elliðaey melletti Bjarnarey-n is.

A világ legtitokzatosabb lakatlan szigetei

A legtöbben eljátszottak már a gondolattal, milyen lenne csapot-papot maguk mögött hagyni, majd elköltözni egy lakatlan szigetre. Nos, választékból éppenséggel nincs hiány.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/Szilas)

Ezt is szeretjük