Most már hivatalosan is öt óceán van a Földön: itt találhatók
Nemrég hivatalosan is megerősítették, hogy öt óceán található a Földön.

déli-óceán1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már általános iskolában, a földrajzórán megtanultuk, hogy az óceánok alatt azokat a hatalmas vízfelületeket értjük, amik kontinenseket választanak el, és a beltengereknél sokkal nagyobbak. Ekkor jellemzően csak három óceánt kellett megjegyezni: az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánt.

Bár természetföldrajzi értelemben csak a fent említett vizek számítanak óceánnak, ezekhez sok helyen még hozzáveszik az  Északi-sarki-óceánt, amit mi inkább Jeges-tengerként ismerünk, valamint a Déli-óceánt is, ez utóbbi keddtől már hivatalosan is elfogadott óceánná vált.

Ötre bővült az óceánok száma

A Déli-óceán az Antarktisz körül elterülő víztömeg, amit nem határol egyetlen kontinens sem, és medencéje sincs, így sokáig nem hivatkoztak rá tényleges óceánként. Bár a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság már 2000-ben óceánnak nyilvánította, a világ egyik legjelentősebb tudományos szervezete, a National Geographic Society csak június 8-án, kedden, az óceánok világnapján jelentette be, hogy már ők is hivatalosan elismerik.

déli-óceán2
Fotó: Thorsten Milse / robertharding / Getty Images Hungary

A szervezet földrajztudósa, Alex Tait szerint a Déli-óceán létét régóta tényként kezelik a tudósok, ám nem volt egyetértés nemzetközi szinten a kérdésben, így emiatt nem is hozhattak hivatalos döntést. A mostani bejelentéssel a víztömeg ökológiai elkülönülését ismerik el, mivel élővilága, klímája és meteorológiája teljesen más a többi óceánéhoz képest, hiszen lényegében egy áramlatról van szó. Az Antarktiszi áramlás a Föld legnagyobb áramlata, egy 2,6 millió négyzetkilométeres vízterület, vize pedig hidegebb és kevésbé sós, mint a többi óceáné. A Déli-óceán víztömege mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételből, így az emberi tevékenység okozta kibocsátás óriási tömegének elnyelésével enyhíti a globális felmelegedést.

Azért ment a Déli-sarkra, hogy tájképeket készítsen, de valami sokkal érdekesebbre figyelt fel

A fotós nem bírt betelni a látvánnyal, amit szerencsére meg is örökített.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük