A tudósok sem értik, mi történik az Antarktiszon - Egyre csak romlik a helyzet

A metánszivárgás okát egyelőre nem tudják megmagyarázni.

Metán az Antarktiszon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Először fedeztek fel aktív metánszivárgást az Antarktiszon. A tudósok szerint az üvegházhatású gáz szinte bizonyosan a légkörbe szökik a tengerfenékről.

Az Antarktisz körüli tengerágyban a tudósok szerint nagy mennyiségű metán tárolódik. A klímaváltozás nyomán felmelegedő óceánokból azonban a gáz elkezdett szivárogni, ami a szakemberek szerint aggasztó.

2011-ben vették észre a metánszivárgást

Az Antarktiszon az aktív gázszivárgást először 2011-ben vették észre véletlenül búvárok, de a tudósok csak 2016-ban jutottak el a helyszínre, hogy tanulmányozzák, majd elvégezzék a laboratóriumi elemzéseket. Mint elmondták, a legfontosabb felfedezésük az volt, hogy a metánevő mikrobák, amelyek hamar megtelepednek a szivárgás helyszínén, ezúttal sokat késtek, több mint öt évbe telt, amíg megjelentek, és azt követően is észlelhető volt, hogy a metán gyorsan szökik a tengerfenékről.

A kutatókat nagyon aggasztja a metán felszabadulása a fagyott, víz alatti tengerfenékből vagy a permafrosztból. Ez a jelenség akkor következik be, amikor a globális felmelegedés egy jellemző hatása megállíthatatlanná válik. A tudósokat is meghökkentette, hogy az északi-sarki permafroszt hetven évvel korábban kezdett el kiolvadni, mint jósolták - írta a The Guardian.

A kutatás vezetője, Andrew Thurber, az Oregoni Állami Egyetem tudósa elmondta, hogy rendkívül aggasztónak tartja a metánszivárgást. Azt viszont jó fejleményként könyvelte el, hogy a szivárgás felfedezése miatt egy természetes laboratóriumban nyílik lehetőség a jelenség tanulmányozására. A szivárgás okát egyelőre nem tudják megmagyarázni. Bár egy aktív vulkán oldalában helyezkedik el, mégsem valószínű, ahogy a vulkánból törne fel - mondta Thurber.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Jemma Wadham, a Bristoli Egyetem tudósának magyarázata szerint a jégmező alatt jelentős metántartalékok rejtőzhetnek. Mint a szakember, aki a kutatásban nem vett részt, elmondta, az a nagy kérdés, hogy mennyire maradnak le a metánevő mikrobák a gyorsan szivárgó metán lekötésében. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban publikált tanulmány szerint a metánszivárgást a McMurdo-szorosban egy vulkáni kúpon fedezték fel. A 70 méter hosszú, fehér mikrobiális szőnyeg jelezte folt mellett egy másik szivárgást is felfedeztek a 2016-os expedíció kutatói.

Fotók: Getty Images

Fantasztikus képek egy lakatlan szigetről

Nagyon érdekes fotósorozat készült az Antarktiszhoz tartozó György király-szigeten, amely a Déli-Shetland-szigetek legnagyobb tagja. A lakatlan területen működik posta, bank, templom - egy pappal - és egy leszállópálya is.

Fantasztikus képek a lakatlan szigetről, ahol posta, bank és templom is van

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük