Rettenetes nyílméregbékák költöztek Debrecenbe: amilyen kicsik, olyan veszélyesek

Rettenetes nyílméregbékák érkeztek Pécsről a debreceni állatkertbe.

Nyílméregbéka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Öt rettenetes nyílméregbéka - Phyllobates terribilis - érkezett a pécsi állatkertből Debrecenbe. A jövevényeket a nagyerdei állatkertben, a trópusok egzotikus állatvilágát bemutató pálmaházban helyezték el - közölte a park igazgatója az MTI-vel kedden.

Nagy Gergely Sándor közleménye szerint a különleges békák már elfoglalták természethű kialakítású terráriumukat, ahol az újranyitást követően a látogatók is megtekinthetik majd őket.

Ritkán látni ilyen állatot itthon

A rettenetes nyílméregbéka ritka a hazai állatkertekben: mindössze Pécsen és immár Debrecenben találkozhatnak vele az érdeklődők. A debreceni állatkert új lakóinak neme ugyan ismeretlen, de remények szerint ivararányuk lehetővé teszi majd a szaporítást, amely terén az intézmény több békafajnál is szép sikereket ért el tavaly - tette hozzá az igazgató.

🇭🇺 Rettenetes új lakók a Pálmaházban! 🐸 Gyűjteményünk az ideiglenes zárvatartás alatt is tovább színesedik: ezúttal a...

Közzétette: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark – 2021. február 23., kedd

A kizárólag Kolumbia csendes-óceáni partvidékének esőerdőiben őshonos rettenetes nyílméregbéka nemcsak a legnagyobb termetű - akár 5,5 centiméter hosszúra is megnövő -, hanem a leghalálosabb nyílméregbékafaj is. A bőrén található méreggel, amelyet feltehetően a természetben elfogyasztott hangyákból nyer, egyetlen egyed akár húsz embert vagy két kifejlett afrikai elefántbikát is képes lehet megölni.

A nyílméregbékákra jellemző evolúciós védekezési stratégia, hogy élénk színezetükkel - e faj esetében a citromsárga, mentazöld vagy narancssárga valamelyikével - kifejezetten felhívják a ragadozók figyelmét az elfogyasztásukkal járó veszélyre. Az emberi gondozásban nevelkedett egyedektől - amilyenek az új, debreceni lakók is - ugyanakkor nincs miért tartani, miután ők nem jutnak hozzá a méreg forrásául szolgáló speciális táplálékhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Élőhelyének rohamos pusztulása miatt a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség - IUCN - Vörös listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény - CITES - védettséget adó II. mellékletébe is - jelezte Nagy Gergely Sándor.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Furcsa állatra figyeltek fel az internetezők

Az első szín, ami az albínó szóról az emberek eszébe jut, az a fehér. A legtöbb emlősállatra valóban ez jellemző, viszont a hüllőknél másképp fest a dolog. Náluk, így a teknősök esetében is, egy pigment megmarad a bőrben, így nem teljesen hófehérek, hanem van valamilyen színük.

Furcsa lényre figyeltek fel az internetezők: nagyon különleges a külseje

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük