Brutálisan drágulhat a nyelvtanulás - Sok nyelviskola be is zárhat
A nyelviskolák csak áremeléssel tudják fedezni a megemelkedett költségeket.

GettyImages-1270398317
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár 40 százalékkal is drágulhatnak a nyelvtanfolyamok, a nyelviskolákat nemcsak a rezsiárak, hanem az infláció és a kata adózás eltörlése is sújtja, írja az ATV.

A nyelviskolák csak áremeléssel tudják fedezni a megemelkedett költségeket. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint több nyelviskola is bezárhat, írják. 

Nyelviskolák zárhatnak be

A nyelviskolákban tanító tanárok többsége katás egyéni vállalkozóként dolgozott, de erre szeptember elsejétől nem lesz többé lehetőségük. Tölgyesi Zsuzsa a Conversum Nyelviskola cégvezetője elmondta az ATV-nek, hogy a nyelviskolák kénytelenek árat emelni, hogy kompenzálni tudják a tanárok megnövekedett adóterheit. 

GettyImages-658984213
Fotó: Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

A nyelviskoláknak azonban nem csak a tanárok megnövekedett bérköltségét kell kigazdálkodniuk.

- Az általános rezsiköltségek, a bérek növekedése, amit ugye az infláció gerjeszt, ezek mind mind összeadódva fognak egy olyan emelésben megnyilvánulni, amellyel kapcsolatban a nyelviskolák sem boldogok. Akár 30-40%-ban is megemelheti a nyelvtanfolyamoknak a díját - mondta el Légrádi Tamás a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az ATV-nek. 

A nyelviskolák arra számítanak, hogy szeptembertől csökkenni fog a nyelvtanulók száma. Ennek az áremelkedés mellett az is az oka, hogy a kormány döntése értelmében az egyetemek saját hatáskörben rendelkezhetnek arról, hogy kötelezővé teszik-e a diploma megszerzéséhez a nyelvvizsgát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légrádi Tamás úgy véli, hogy ez egy rossz üzenet a társadalom felé, hiszen a legtöbben tisztában vannak vele, hogy nyelvtudás nélkül nem tudnak boldogulni. 

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint a kedvezőtlen helyzet a nyelviskolák bezárásához és rengeteg nyelvtanár munka nélkül maradásához vezethet. Emellett véleményük szerint az is komoly problémát jelent, hogy a magyar lakosság nem tudja folytatni azt a felzárkózást a nyelvtudásában, ami az elmúlt években elkezdődött. 

Életüket kockáztatják, hogy eljussanak a suliba: képeken a világ legveszélyesebb iskolába vezető útjai

Egyes falvakban nem csupán egy kalandtúrával ér fel bejutni az iskolába, de kifejezetten életveszélyes.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük