Kihalás fenyegeti a növények közel felét: még megelőzhető lenne a katasztrófa

A kihalás veszélyének egyik fő oka a fajok élőhelyének szűkülése.

Növények kihalása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világon élő növények kétötödét kihalás fenyegeti. Ennek egyik fő oka a fajok élőhelyének szűkülése - figyelmeztettek egy nemzetközi kutatásban részt vevő tudósok. A kutatók versenyt futnak az idővel, minél több fajt igyekeznek meghatározni, mielőtt végleg eltűnnének, mivel a növények óriási lehetőségeket rejtenek a gyógyításban, energiatermelésben és táplálékként.

A világ növényeinek és gombáinak állapotát összegző jelentést - State of the World's Plants and Fungi - 42 ország több mint 200 tudósa készítette. A dokumentumot az ENSZ-közgyűlés elé terjesztették, hogy a világ vezetői fellépjenek a biodiverzitás veszteségei ellen. A jelentés szerint eltűnőben van a növények és gombák felhasználásának lehetősége az olyan globális problémák megoldására, mint az élelmiszer-biztonság vagy a klímaváltozás.

Sok faj eltűnik, mielőtt beazonosíthatnák

- A kihalás korában élünk. Rendkívül aggasztó a kép, és sürgős beavatkozásra van szükség - hangsúlyozta Alexandre Antonelli, a botanikus kert tudományos igazgatója. - Vesztésre állunk az idővel vívott küzdelemben, mert a fajok gyorsabban tűnnek el, mint ahogy képesek lennénk azonosítani őket. Pedig sok közülük fontos szerepet játszhatna például a gyógyításban és, mondjuk, egy újonnan jelentkező vagy a jelenlegi pandémia elleni küzdelemben - fűzte hozzá.

A brit Királyi Botanikus Kert jelentését a BBC hírportálja ismertette. A közleményből kiderül, hogy a jelenlegi növényfajoknak csak egy kis részét használják táplálékként és bioüzemanyagként.

Átszervezésre lenne szükség

Több mint 7000 ehető növényt lehetne a jövőben élelmezésre használni, miközben jelenleg csupán egy maroknyi faj szolgál a világ növekvő népességének ellátására. Továbbá mintegy 2500 olyan növény él a Földön, amely millióknak szolgálhatna energiaforrásul, miközben mindössze hat növényből, a kukoricából, a cukornádból, a szójából, a pálmaolajból, a repcéből és a búzából állítják elő a bioüzemanyagok túlnyomó többségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A tudósok becslése szerint a fajok kihalásának veszélye nagyobb, mint korábban gondolták: a vaszkuláris növények 39,4%-át, mintegy 140 ezer fajt fenyegeti a kihalás a 2016-ban megállapított 21%-kal szemben. A különbséget a kutatók szerint az okozta, hogy időközben sokkal pontosabbak lettek a természetvédelemmel kapcsolatos felmérések.

A szakemberek szerint a biodiverzitás megőrzéséhez szükség van a mesterséges intelligencia felhasználására és a természetvédelem finanszírozásának növelésére. A jelentés megállapította, hogy a gyógyításra használt növények közül 723 került a kihalás szélére, sok azért, mert a világ egyes térségeiben túl sokat takarítanak be belőlük.

2019-ben 1942 új növényt és 1886 új gombafajt azonosítottak a világon, köztük olyanokat is, amelyek élelemként, innivalóként, gyógyszerként vagy rostként használhatók fel.

Fotók: Getty Images

5 tipp a környezetért

A természeti katasztrófák gyakorisága 35 év alatt több mint a duplájára nőtt a Földön a vizes élőhelyek pusztulása miatt. Az alábbi öt tipp segít, hogy a mindennapokban is hozzájárulhassunk élővizeink védelméhez.

5 tipp a környezetért, amit egy hétköznapi ember is be tud illeszteni az életébe

Európában csupán az élővizek 40%-a egészséges. A Vizes Élőhelyek Világnapján ismerd meg, mit tehetsz a helyzet javításáért!

Elolvasom
Ezt is szeretjük