5 tipp a környezetért, amit egy hétköznapi ember is be tud illeszteni az életébe

Európában csupán az élővizek 40%-a egészséges. A Vizes Élőhelyek Világnapján ismerd meg, mit tehetsz a helyzet javításáért!

vizeselohely

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Február 2. a vizes élőhelyek világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt, melyhez Magyarország is csatlakozott. Hazánkból 29 földrajzi egység van a listán, mintegy 260 ezer hektár területtel. Eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadárfajoknak kívánt az egyezmény védelmet biztosítani, mára azonban tágabb értelemben az élőhelyek védelmére, a környezetszennyezés elleni küzdelemre is felhívja a figyelmet ez a nap.

A vizes élőhelyek közé soroljuk a tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint a víztárolókat is. A WWF adatai szerint a környezetszennyezés miatt mára Európában a vizes élőhelyek kétharmada elpusztult. 1970 óta az élőhelyekhez kötődő gerinces fajok populációi 83%-kal csökkentek. Európában csupán a 40%-a egészséges az élővizeknek, 60% szennyezett, pusztuló élővilágú.

Miért jelent ez hatalmas problémát?

Mert a vizes élőhelyeknek kiemelt szerepe van a szélsőséges természeti hatások enyhítésében. Átmenetet képeznek a szárazföldi és a vízi élőhelyek között, képesek tompítani a különböző hatásokat: az áradásokat, a tavaszi bő vizeket vagy a nyári vízhiányt. Pusztulásuk hatásáról mindent elmond, hogy a természeti katasztrófák gyakorisága 35 év alatt több mint a duplájára nőtt a Földön.

- Élővizeinket számos tényező veszélyezteti: a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás vagy éppen a túlfogyasztás - hívja fel a figyelmet Csegény Zsófia, a Sansin Globe Zrt. ügyvezető igazgatója. Kiemeli: a környezetvédelem egyszerre a gyártók és a fogyasztók egyéni felelőssége is. A cég öt tippje segít, hogy a mindennapokban is hozzájárulhassunk élővizeink védelméhez.

A vízfogyasztás csökkentése

A víz értékes kincs, mégis rengeteget pazarolunk el belőle. Egyetlen fürdés 100-120 liter vizet fogyaszt, egyetlen folyóvizes mosogatás pedig átlagosan 40-60 litert. Magyarországon az egy főre jutó napi vízfogyasztás eléri a 110 litert, vagyis egy négyfős család akár napi 4-500 liter vizet is felhasznál. Tudatosan kell törekedni arra a mindennapokban, hogy az ember csökkentse vízlábnyomát, fürdés helyett tusoljon, ne használjon tiszta vizet a WC öblítésére, és ne folyassa a vizet fogmosás vagy mosogatás közben.

Nem mindegy, mit mosunk!

Poliészter, nejlon, akril és egyéb szintetikus anyagok: napjainkban ruháink több mint 60%-a műanyagalapú fonalakat tartalmaz. Ezeknek a ruháknak minden egyes mosása hozzájárul élővizeink szennyezéséhez. Becslések szerint egy 100 ezer fős lélekszámú település naponta átlagosan 1,2 kilogramm műszálat és mikroműanyagot juttat a csatornarendszerbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Környezetbarát mosószerek

A szintetikus mosóporok legtöbbje foszfátot tartalmaz, amely károsítja az élővizeket. A habzást elősegítő komponensek az élővízbe jutva akadályozzák az élőlények oxigénfelvételét. A szintetikus anyagok ráadásul nem bomlanak le a környezetben. Érdemes olyan termékeket választani, amelyek természetes és növényi összetevőket tartalmaznak.

Egy 2018-as kutatás a Dunában találta a legtöbb mikroműanyagot hazai folyóink közül: köbméterenként 50 részecskét. Fontos, hogy vizeink védelmében csökkentsük mosógépeink kibocsátását, illetve törekedjünk arra, hogy minél több természetes anyagú ruhadarabunk legyen.

Fenntartható forrásból származó élelmiszerek fogyasztása

A felszíni vizek jelentős szennyezését okozzák a mezőgazdasági területekről bemosódó vegyszerek, például a műtrágya, a permetszerek, a gyom- és rovarirtók. Rengeteg vizet használ fel az állattartás is: egyes források szerint egyetlen kilogramm marhahús előállításához 15 ezer liter víz szükséges. A bioélelmiszerek és a mérsékelt húsfogyasztás hosszú távon javíthat az élővizek állapotán.

Ne szemeteljünk a vízbe!

A vízbe öntött háztartási hulladék, szemét vagy éppen a szennyvíz rendkívül káros élővizeinkre. Sajnos még manapság is gyakori, hogy iparági melléktermékek, veszélyes anyagok kerülnek a hazai vízhálózatba. Ez ellen minden lehetséges eszközzel fel kell lépni. Ne kerüljön például a lefolyóba a háztartási sütőolaj, de ne hagyjunk szemetet magunk után túrázáskor sem. Ha pedig valaki bárhol környezetszennyezést tapasztal, bejelentést kell tenni az illetékes hatóságnak.

Fotók: Getty Images

Különös jelenetek zajlanak a boltokban, mióta betiltották a zacskót

A tilalom a mindennapi életben egyelőre kihívásokat teremt, de a bolygó érdekében mindenki igyekszik alkalmazkodni a helyzethez a saját módszereivel. Mutatjuk a legjobb ötleteket.

Ezt is szeretjük