Először sikerült növényt termeszteni a Hold talajában: a tudósok is meglepődtek
Először maradt életben növény holdi talajon.

GettyImages-1216604395
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán. A kísérletben arra kerestek választ, hogy a Holdról származó durva por alkalmas-e növénytermesztésre, és a későbbi Hold-expedíciók űrhajósai tudnak-e majd élelmet termeszteni maguknak.

A tudósok maguk is meglepődtek, hogy a kísérlet sikerült: a növény megél a holdi talajon. Robert Ferl, az egyetem élelmiszer- és mezőgazdaság-tudományi karának tudósa elmondta, hogy kollégáival abba a talajmintába ültettek növényt, amit Neil Armstrong és Buzz Aldrin hozott haza magával az Apolló-11 misszióval, és olyan talajmintákba, amelyek a más missziókkal érkeztek.

hold-noveny
Fotó: UF/IFAS

A kísérletből ugyanakkor kiderült, hogy a holdi talajon durvasága és más kedvezőtlenebb tulajdonságai miatt lassabban nőttek a növények, mint a Földről származó, imitált holdi talajba ültetett palánták. A legtöbb holdi talajba ültetett növény végül elszáradt. A kutatás eredményeit a tudósok csütörtökön tették közzé a Communications Biology című szaklapban. Mint írták, minél hosszabb ideig volt a talaj a Holdon a kozmikus sugárzásnak és a napszélnek kitéve, annál rosszabbul tűrték a növények.

A tudósok szerint az Apollo-11 talajmintái voltak a legkevésbé kedvezőek a növekedéshez, mert a Nyugalom tengerének kőzete, ahonnan származtak, néhány milliárd évvel tovább volt kitéve az elemeknek. - A következő lépés, hogy a Hold felszínén kell megismételni a kísérletet - idézte a The Guardian Simon Gilroy űr-növénybiológust, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósát, aki nem vett részt a kísérletben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hat Apolló-küldetés űrhajósai mindössze 382 kiló holdkőzetet és talajmintát hoztak vissza a Földre, és a legtöbbet elzárták. A NASA végül tavaly év elején 12 grammot adott át a Floridai Egyetem kutatóinak, és a régóta várt ültetést tavaly májusban végezték el egy laboratóriumban.

Kiemelt kép: Getty Images

Fantasztikus képeket készít a férfi a Holdról

Szerencsére azoknak sem kell lemondaniuk a részletes megismeréséről, akik nem az űrkutatásnak szeretnék szentelni az életüket, hiszen a mai technológiai fejlettségnek hála már egy hátsó udvarból is készülhetnek gyönyörű, tűéles felvételek.

Ezt is szeretjük