Vizet találtak a Holdon: először figyelték meg a felszínen is
Hatalmas felfedezést tett a kínai űrszonda.

hold-víz2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az űrkutatások során a tudósoknak nemcsak az a céljuk, hogy jobban megismerjék az idegen égitesteket, hanem esetleges élet nyomait is keresik. Az eddig talált mintákat főként kőzetekből mutatták ki, emiatt is nagyon érdekes egy nemrég publikált felfedezés.

A ScienceAlert nevű tudományos oldal információi szerint a  2020 decemberében landolt kínai Chang'E-5 szonda nemcsak mintát gyűjtött a Hold anyagából, hanem nagy látószögű kamerájának és radarjának köszönhetően víz nyomaira is bukkantak a felszínen.

Ezért nagyon fontos a felfedezés

A szovjet Luna-24 1976-os küldetése óta a kínai robot missziója volt az első, amellyel mintákat hoztak el a Holdról. A Chang'E-5 holdi ásványtani spektrométerével végzett mérések szerint a víz akár 120 ppm-nyi (az egész milliomod része) mennyiségben is megtalálható az északi Oceanus Procellarum nevű síkságon, ahol az űrszonda leszállt. A felfedezés azért számít nagy szenzációnak, mert ez volt az első alkalom, hogy nemcsak kőzetmintákból, hanem a Hold terepén is ki tudták mutatni a vizet.

hold-víz1
Fotó: Christophe Lehenaff / Getty Images Hungary

Az áttörés alátámasztja azokat a korábbi megállapításokat, amelyek szerint a víz viszonylag „bőséges” lehet a Holdon, ásványi anyagokkal kötődve a Hold felszínén található regolitban, a por és törmelék legfelső rétegében. A bőség földi mércével mérve természetesen nem túl sok, és a víz kinyerése nem lenne egyszerű, tehát ez nem jelenti azt, hogy a jövőbeni Hold-misszióknak könnyen elérhető vízforrás áll majd rendelkezésére. A szakértők szerint a területen vulkanikus eredetű kőzetek találhatók, amik a mélyből származnak, ami azt jelenti, hogy vízforrás lehet a felszín alatt. A kutatók hozzátették, hogy a régió sokkal hosszabb ideig lehetett vulkanikusan aktív, mint azt korábban gondolták.

Nagyon titokzatos dolog tűnt fel a Holdon készült képen

A kutatók is csak tippelnek, hogy mi lehet a rejtélyes tárgy a Hold távoli oldalán.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük