Miért látszik a Hold néha napközben is? Ez a tudományos magyarázat

A Hold valójában napi 12 órán át fent van az égen.

Hold nappal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Napot a nappali órákhoz, a Holdat az éjszakához társítjuk. Gyerekkorunk óta. Időről időre mindenkiben felmerül azonban a kérdés, hogy fordulhat elő, hogy olykor nappal is látjuk a Holdat?

A válasz röviden annyi, hogy a Hold és a csillagok alapvetően mindig valahol az égen vannak, csak nem mindig láthatóak.

Ezért látszik a Hold napközben is

A Holdnak nincs saját fénye, a Nap fényét veri vissza. Kering saját tengelye körül, valamint a Földet is naponta egyszer megkerüli. Ebből a Föld körüli keringésből adódik, hogy minden 24 órából körülbelül 12 órában a horizont felett van. Ennek az időnek egy része pedig általában a nappali - reggeli, esti - órákra esik, csak alaposan szemügyre kell venni az égboltot. Amikor a nap során a Nap fényereje nagyon nagy, akkor nem látszik a Hold, ilyenkor ugyanis a Nap összes fénye visszaverődik róla.

Ezenkívül havi két olyan időszak van még, amikor egyáltalán nem látszik a Hold napközben. Az egyik újhold idején: ilyenkor túl közel van a Naphoz az égen ahhoz, hogy észrevedd. A másik pedig teliholdkor: ekkor napnyugtakor kel és napkeltekor nyugszik, tehát csak az éjszakai órákban látható.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Miért változik a Hold színe?

A Holdat olykor sárgának, máskor rózsaszínnek láthatod attól függően, milyen magasan helyezkedik el az égbolton. Amikor közel van a horizonthoz, több légköri részecske van köztünk és a Hold között. Ezek a részecskék pedig szórják, illetve megszűrik a Hold fényét, melyből adódóan a felkelő Hold sokszor sárgának, rózsaszínnek, esetleg vörösesnek hat.

Így néz ki a Föld a Holdról nézve

Gondolkodtál már azon, hogy vajon a Föld milyen lehet a Holdról szemlélve? Látványos fotókon mutatjuk.

Így néz ki a Föld a Holdról nézve: látványos felvételeken mutatták meg

Csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy a Holdról is szemlélhessék a Földet, de talán ez a videó kicsit segít jobban megérteni az égitestek mozgását.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük