Tíz évig fotózta a Holdat a művész, 48 különböző színét örökítette meg: lenyűgöző fotók

Elsőre talán nem is gondolnánk, milyen sokszínű lehet a Hold.

Hold színes fotók
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Hold különleges helyet foglal el az emberiség kultúrtörténetében, sok helyen vallási szerepe is volt az égitestnek. A tudomány fejlődésének hála mára már sikerült jól megismerni, de még így is páratlan élmény figyelni a mozgását, változásait és akár a színeit is. 

Egy Olaszországban élő tanárnő, Marcella Pace mindig is rajongott a csillagászatért. Ez arra késztette, hogy asztrofotózással foglalkozzon, és az évek során olyan gyönyörű képeket alkotott, amire a NASA is felfigyelt, és bekerült a rangos Év Csillagászati Fotográfusa Díj jelöltjei közé is.

A Hold 48 színe

Bár a többi képe is egészen lenyűgöző, az egyik legjelentősebb alkotásának a 48 színes, Holdról készült fotót tartja, ami csaknem tíz év anyagait foglalja össze. A My Modern Metnek Marcella elmondta, hogy a karanténidőszakban sok időt töltött otthon, és visszanézte a régi fotóit. Visszatekintve rájuk, úgy döntött, hogy kiválasztja az összes teliholdat, amelyet a digitális fényképezőgép használatának megkezdése óta fényképezett. A 48 legszínesebbet kiválasztotta, azokat, amelyeken a Hold árnyalata felkelésekor vagy lenyugvásakor vagy valamilyen légköri jelenség hatására megváltozott.

A fotós hozzátette, hogy ilyen színes látványra nem kell minden esetben tíz évet várni, hiszen sok árnyalat ezek közül már egy holdfelkelte alkalmával is megtekinthető a megfelelő látási viszonyok függvényében. A képeket 2020 novemberében a NASA is kiemelte, hiszen a nap legjobb csillagászati fotójának választották, a kép pedig azóta is nagyon kedvelt az internetezők körében. A tanárnő emellett a Napról is készített egy hasonló sorozatot, ami hasonlóan látványos és lenyűgöző.

- Nagyon fontos számomra, hogy ez a fotó a tisztelet üzenetét hordozza az élet minden formája iránt. Ahhoz, hogy harmóniában éljünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy nemcsak embertársunk a szomszédunk, hanem az élet minden formája ezen az örök úton jár velünk. Ez egy olyan út, amely nem egy kör, amelynek középpontjában az ember áll, hanem egy spirál, amely folyamatosan fejlődik - mondta Marcella.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

10 kérdéses űrkvíz: tudod, ki lépett először a Holdra?

A kvízben az űrkutatás izgalmas világába kalauzolunk el: vajon jól kiismered magad?

10 kérdéses űrkvíz: tudod, ki lépett először a Holdra?

Kvíz!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük