Fotót készítettek a Hold távoli oldaláról: valami nagyon titokzatos dolog tűnt fel a képen
A kutatók is csak tippelnek, hogy mi lehet a rejtélyes tárgy a Hold távoli oldalán.

hold-tárgy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az űrkutatás az egyik leggyorsabban fejlődő tudományos ágazat, a csillagászok előtt még mindig rengeteg olyan rejtély van, amit nem igazán tudnak bizonyított érvekkel alátámasztani. Nemrég egy Holdon készült kép okozott nekik nagy fejtörést.

A kínai Csang’o–4 kínai űrszonda Jáde Nyúl–2 nevű holdjárója készítette a képet az égitest távolabbi oldalán, a Kármán Tódorról elnevezett Von Karman-kráterben, a fotón azonban feltűnt valamilyen kockaszerű tárgy.

Csak találgatnak, mi lehet a rejtélyes tárgy

A Space.com információi szerint a holdjáró küldetése 36. holdnapján, még novemberben fotózta le a különös objektumot, ami tőle nagyjából 80 méterre volt. A csapat tudósainak nagyon felkeltette az érdeklődését a szabályos szélű kocka, ezért úgy döntöttek, hogy odairányítják a műszert, hogy alaposabban megvizsgálhassa. Ez valószínűleg 2-3 holdnapba fog telni, ami a földi idő szerint 2-3 hónapot jelent. 

Számos találgatás született, hogy mi lehet valójában a tárgy, vannak, akik szerint akár egy ősi civilizáció nyoma is lehet. A tudósok ennél sokkal észszerűbb megoldásokban gondolkoznak, szerintük egy kráter pereméről, egy kődarabról vagy egy sziklatömbről lehet szó. Andrew Jones, a kínai űrprogram kutatója szerint valószínűleg egy nagy kőtömb lehet, amit egy becsapódási esemény tárt fel.

10 kérdéses űrkvíz: tudod, ki lépett először a Holdra?

A kvízben az űrkutatás izgalmas világába kalauzolunk el: vajon jól kiismered magad?

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük