Szabad szemmel is látható lesz a a Hold, a Vénusz, a Szaturnusz és a Jupiter együttállása: mikor figyeld az eget?
Látványos bolygóegyüttállás várható néhány napon belül.

ejjeli-eg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Látványos égi jelenség várható december 10-én, amikor egyszerre négy égitest: a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető meg a téli égbolton. A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerdai közleménye szerint december 10-én éjjel hosszú kozmikus vonalat rajzolnak szemünk elé az égitestek, amelyek 15-20 fok távolságra lesznek majd egymástól. A megfigyeléshez távcsőre sem lesz szükség, az együttállás szabad szemmel mutatja majd meg igazi szépségét.

Az égi jelenség naplemente után fokozatosan bontakozik ki, mind a négy égitest 17 órakor látható majd teljes pompájában. Az Esthajnalcsillag, más néven Vénusz olyan fényes lesz, hogy akár a napnyugta pillanatában is látható már. Második a sorban a Szaturnusz, mely narancssárgás csillagként jelenik meg az égbolton a sötétedés beálltával. Látszó átmérője a legkisebb a megfigyelhető bolygók közül, korongjának megpillantásához 20-30-szoros nagyítású távcső szükséges.

A Jupiter, mivel még magasan jár az égen, kiválóan megfigyelhető december 10-én. Egy legalább 10-szeres nagyítású kézitávcsőben a körülötte keringő Galilei-holdak is felbukkannak, bal oldalán az Io és az Europa, jobb oldalán a Callisto és a Ganymedes tartózkodik majd. Nagyobb nagyításon a bolygó egyenlítői felhősávjai és ezek felhőörvényei, fodrai is láthatóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bolygósorakozót végül a Hold zárja. Egy kézitávcsővel akár a sötét holdi tengerek, valamint néhány kráter is megfigyelhető rajta a fény-árnyék határon. Szilveszterkor a bolygókhoz még a Merkúr is csatlakozik, így január 4-én, a Vénusz-Merkúr-Hold-Szaturnusz-Jupiter ötös együttállása köszönti az újévet. Az égitestek együttállását a fővárosban, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, Budapest legnagyobb bemutató távcsövével is megfigyelhetik az érdeklődők - olvasható a közleményben.

Fotók: Getty Images

Gyönyörű képeken a tavalyi együttállás

Szinte mindenki hallott a 2020. decemberi különös égi jelenségről, a Szaturnusz-Jupiter közelítésről, amit biztosan sokan szívesen meg is tekintettek volna. Több asztrofotós egészen éles képet készített az égitestekről.

Ezt is szeretjük