Hatalmas hírt jelentett be a NASA: most először találhattak a Tejútrendszeren kívül eső bolygót

Úgy tűnik, a NASA megfigyelőrendszerében sikerült detektálniuk egy eddig ismeretlen bolygót a Tejúton kívül.

nasa új bolygó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A NASA teleszkópjával a világtörténelemben most először fedeztek fel bolygót a Tejútrendszeren kívül.

Az űrkutatók vizsgálatai alapján bizonyosságot nyert, hogy több ezerszer messzebb van, mint az eddig talált exobolygók.

Új bolygó lehet a láthatáron

A NASA Chandra űrtávcsövével, mely egy röntgencsillagászati műhold, jelentősen megnövelték a feltérképezhető területeket a világűrben. Eddig minden egyes exobolygót a Tejútrendszeren belül találtak, ezek kevesebb mint 3000 fényévnyire alakultak ki a Föld bolygótól.

Az az extrobolygó (extragalaktikus bolygóméretű objektum), amit nemrég fedeztek fel a NASA tudósai, a szomszédos M51 nevű örvénygalaxisban alakult ki. A feltételezett égitest elképzelhetetlenül messze, nagyjából 28 millió fényévnyire található.

Egy új technikát alkalmaztak az űrbéli tájak monitorozására, melyben röntgensugarak fényerejének csökkenése jelzi, ha valamilyen bolygó halad el a sugár előtt. A neutroncsillagok vagy a fekete lyukak a közeli csillagok gázait felmelegítik, ez a ragyogás pedig megjelenik a röntgensugarakban. Amikor egy bolygó ezelőtt felbukkan, a fénylő részt eltakarja, ezáltal blokkolja némely vagy akár az összes röntgensugarat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így történt, hogy a tudósok rátaláltak egy lehetséges égitestre, mely egy fekete lyuk vagy neutroncsillag, és egy 20 naptömegű csillag rendszerében található.

Sajnos nem könnyű tanulmányozni az újdonsült a bolygót, mert ha minden igaz, hetven év múlva fog újra felbukkanni. Feltehetően nagysága megegyezhet a Szaturnuszéval - míg nem kerül sor az égitest igazolására, addig a tudósok sem tudnak egyértelmű következtetéseket levonni.

Kvíz! 8 könnyűnek tűnő kérdés a világűrről, amire nem is olyan egyszerű a válasz

Alábbi kvízünkben nyolc általános kérdést teszünk fel a világűrről, amire nem árt tudni a helyes választ. Teszteld magad: te milyen eredményt érsz el?

(Cikken belüli kép forrása: NASA/CXC/SAO/R. DiStefano, NASA/ESA/STScI/Grendler, NASA/CXC/M.Weiss, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük