Így még soha nem láttad a Jupitert: különleges fotókat mutatott a NASA
Nagyon látványos felvételek születtek naprendszerünk legnagyobb bolygójáról.

jupiter1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Hubble Űrtávcső és a hawaii Gemini North obszervatórium által készített, újonnan feldolgozott képek a Jupiter turbulens légkörének részleteit tárják fel különböző hullámhosszakon, segítve a tudósokat abban, hogy kiderítsék, mi vezérli a gázóriás hatalmas viharainak kialakulását. 

A tudósok feldolgozták az infravörös, a valós és az ultraibolya hullámhosszakon rögzített képeket, hogy lehetővé tegyék a gázóriás fölötti felhők különböző nézeteinek interaktív összehasonlítását - írja a Space.com.

Ezért eltérőek a különböző felvételek 

A bolygó változó megjelenése különböző hullámhosszakon lehetővé teszi a csillagászok számára, hogy új betekintést nyerjenek a Jupiter légkörének viselkedésébe. Furcsa módon a Jupiter egyenlítőjétől délre található óriási szupervihar, a Nagy Vörös Folt nagyon jól látható a valós és az ultraibolya fény hullámhosszain, de szinte beleolvad az infravörös háttérbe. A három hullámhossztípus összehasonlításából az is kiderül, hogy az infravörös képen a Nagy Vörös Foltot ábrázoló sötét régió nagyobb, mint a valós képen.

A Jupiter infravörös hullámhosszon.
A Jupiter infravörös hullámhosszon.
Fotó: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA

Az eltérés oka az, hogy az egyes képalkotó eljárások eltérő tulajdonságokat mutatnak be a bolygó légkörében. Míg az infravörös megfigyelések vastag felhőkkel borított területeket mutatnak, a valós és az ultraibolya képek kiemelik az úgynevezett kromoforok helyét, amelyek olyan molekulák, amelyek elnyelik a kék és az ultraibolya fényt, így a foltnak jellegzetes vörös színét adják. Másrészt a Jupiter ellentétesen forgó felhősávjai mind a három nézetben jól láthatók.

A Jupiter ultraviola hullámhosszon.
A Jupiter ultraviola hullámhosszon.
Fotó: NASA/ESA/NOIRLab/NSF/AURA/M.H.

A képeket egyidejűleg készítették 2017. január 11-én. Az ultraibolya és a valós képeket a Wide Field Camera 3 készítette a Hubble űrtávcsővel, míg az infravörös fotót a Gemini North közeli infravörös képalkotó (NIRI) készüléke csinálta Hawaiin. A Nagy Vörös Folt mellett a Hubble-képek a kisebb képződményt is felfedik, amely 2000-ben alakult ki, amikor három hasonló méretű vihar egyesült délnyugatra a nagyobb szupervihartól. Csakúgy mint a Nagy Vörös Folt, a "junior" is alig látható az infravörös hullámhosszon, eltűnik a hűvösebb felhők nagyobb sávjában. A vörös foltokkal ellentétben az infravörös képen jól látható egy ciklonikus örvény, amely keletről nyugatra terjed. Ez a közel 72 000 kilométer hosszú örvénysorozat fényes csíkként jelenik meg a bolygó északi féltekéjén. 

Ezek voltak az év legjobb űrfotói - Korábban soha nem készültek hasonló képek

A lenyűgöző felvételeknek hála sokkal jobban megismerhetjük a minket körülvevő világegyetemet.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük