Van gyereked? Van egy rossz hírünk
Nőket érintő döntések 2014-ben
A kormány több döntése is rosszul hat azokra nézve, akiket elvileg támogatna a kabinet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei év azoknak a nőknek kedvezett Magyarországon elviekben, akik épp a családalapítással vannak elfoglalva. Őket nagymértékben segíti ugyanis a kormány, ami a támogatásokat illeti, ám több más intézkedéssel a munkájukat veszíthetik el.

Egyik kezével adott a kormány, a másikkal elvett, év végén pedig egy borzalmas rendőrségi kampány rontott egyes nők helyzetén.

Nőként dolgozni

A közelmúlt három nagy kormányzati dobása volt a közszolgálati létszámcsökkentés, az egyes minisztériumokban bevezetett tízórás munkarend és a vasárnapi zárva tartás ötlete. Egyik sem éppen nőbarát intézkedés, miközben a kabinet nagyjából havonta örül annak látványosan, hogy példátlanul bővül Magyarországon a női foglalkoztatás.

A vasárnapi zárva tartásról közvetlenül karácsony előtt született döntés. Legutóbb november végén állt ki teljes mellszélességgel az ötlet mellett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, akik szerint a kereskedelemben dolgozó nők azt sem bánnák, ha kevesebb pénzt vinnének haza, csak ne kelljen vasárnap dolgozniuk. Később pedig Rogán Antal jelentette be, támogatják a KDNP ötletét. Szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, több tízezres leépítést hozhat a törvény. 

A szektorban leginkább nők dolgoznak, a kormány is előszeretettel hivatkozik az ő családi érdekeikre. És ha a KDNP nőkről beszél, akkor általában arra gondolnak, hogy a nőknek otthon a helyük - gyerekeket szülni és családot ellátni.

A kereszténydemokraták nem is titkolják, hogy a vasárnapi zárva tartás ötletével a céljuk nem más, mint hogy a nők maradjanak otthon, és ne a munkával, hanem a családdal foglalkozzanak. Az azonban kérdéses, hogy ebben a szektorban meg lehet-e élni akkor, ha vasárnap nem kell bemenni dolgozni, de például elbocsátásokat is hozhat az intézkedés. Szakemberek szerint akár 15-20 ezer új munkanélkülit is hagyhat maga után a döntés, többségük pedig nő lesz.

Az anyáknak nem való munkahelyek

A kormányzati tisztségviselőknek ugyanúgy a háromnegyede nő, így a létszámcsökkentés is őket érinti majd leginkább. A közszféra működése kétségkívül drága és kevésbé hatékony, ám nem véletlen, hogy a fix munkaidős irodai állásokat leginkább a családanyák szeretik.

Pontosabban szerethették eddig. A Miniszterelnökségen és a Külügyminisztériumban már tízórás a munkanap, és úgy hírlik, több minisztériumi háttérintézmény is hasonló húzáson gondolkodik.

Ez pedig az ott dolgozók nagy részének nem vállalható, a gyereket nevelő nők nem érnek oda időben az óvodákba, iskolákba a gyerekekért, nem jut idő vásárlásra, vacsorafőzésre, tanulásra sem. Mondanak is fel egymás után az alkalmazottak. Lázár János szerint az ottani munka ugyanis szolgálat, aki nem vállalja, az mehet.

Az intézkedés mögött nem nehéz észrevenni azt az igyekezetet, hogy inkább a gyermektelen, fiatal pályakezdők maradjanak a hivatalokban - jobban terhelhetőek, nem lesz beteg a gyerek, és jóval kevesebbet is kell nekik fizetni a bértábla szerint, mint annak, aki 15-20 éve ül a székén. Az idősebb nőket már korábban kipöckölte a kormány a munkaerőpiacról azzal, hogy 40 év szolgálati idő után megkapták a nyugdíjba vonulás "lehetőségét". Lehetőség lenne elvileg, csakhogy a munkáltatók nagy része alig várta, hogy az idősebb nőket ezzel a felkiáltással elküldhesse. Most viszont a fiatalabbakon a sor, hiszen nem állják a versenyt.

Ezek mind ellentétesek a kormány azon törekvésével, hogy lehetőség szerint minél több nő dolgozhasson anyaként is, és könnyebben boldoguljanak a fiatal családok. Kiszélesítették a családi adókedvezményben részt vevők körét, bevezették a diplomás gyedet, ám most elképzelhető, hogy ezek jótékony hatása mérséklődik, vagy elmarad a fenti intézkedések miatt.

Év végi csapás az áldozatoknak

A nők lettek a felelősek idén azért is, ha megerőszakolják őket - a pécsi rendőrkapitányság erről szóló oktatófilmje már a világsajtót is bejárta. A döntéshozóknak ugyanis Magyarországon van egy olyan kényszerképzetük, hogy ha egy nő nőnek néz ki, netaláN ezt még ki is hangsúlyozza, akkor maga hívja a ki a sorsot maga ellen. És nincs mit csodálkozni azon, ha megerőszakolják. Tessék úgy viselkedni és öltözködni, mint egy zárdaszűz, akkor nem lehet baj - sugallja a kampány. A videó és az üzenet a civil szervezetek és szakemberek szerint is abszurd és káros.

Nézd meg, kik a világ legbefolyásosabb női! Kormányfők, elnökök, üzletasszonyok.

Ezt is szeretjük