A valóságban így erőszakolják meg a nőket
Mit mutatnak a felmérések?
Nem a ruha vagy a smink, de még csak nem is az ital miatt történik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb áldozatot nem az utcán erőszakolják meg, és semmi köze az ilyen cselekmények elkövetéséhez annak, milyen ruhát visel a nő, vagy éppen kire hogyan néz.

Az elmúlt napok rendőrségi baklövései után a szakembert kérdeztük meg, mik azok a mítoszok, amelyek fogságában az "oktatóanyagok" elkészülhettek.

Ne kacérkodj! - üzeni a vasi rendőrség

A múlt pénteken az index.hu által fellelt rendőrségi videó, majd egy másik megyei kapitányság intelmei is azt sugallják, hogy a nőkön áll az, hogy nemi erőszak áldozatai lesznek-e. A rendőrség álláspontjából az látszik, hogy úgy hiszik, a divatos öltözék, az önfeledt viselkedés vagy a sok buli potenciális áldozattá tehet egy nőt, egy szót sem ejtve az elkövetőről.

A videókból leszűrhető, hogy az azokat készítők álláspontja szerint a nők főként idegenek által, buli közben kiszemelve válhatnak áldozattá. A Vas megyei rendőrség figyelmeztetése szerint a "fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot". Ez azért elképesztő, mert arra utal, az áldozat maga okozza a bűncselekmény elkövetését, magának köszönheti, ha áldozattá válik.

Nem valószínű, hogy a rendőrség e két konkrét esetben ne akart volna jót, ám látszik, hogy nincsenek tisztában a legalapvetőbb tényekkel a nemi erőszakkal kapcsolatban.

Felkerestük a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen - NANE - egyesületet is, és feltettük azokat a kérdéseket, amik a videók megtekintése után egyből az ember eszébe jutnak. Tényleg legtöbbször az utcán éri támadás a nőket, és tényleg ennyit számít a viselkedés vagy a ruha? Wirth Judit, a NANE munkatársa volt segítségünkre a kérdések megválaszolásában.

A ruha teszi az áldozatot?

Nemzetközi felmérések és uniós statisztikák állnak rendelkezésre, mindegyik az mutatja, hogy a tipikusan nők elleni mindenfajta erőszak elkövetőinek nagyobb része az áldozat által ismert - sok esetben kifejezetten közelről ismert - személy, így a nőket egyáltalán nem menti meg, ha nem mennek bulizni. Nagyobbrészt ugyanis az otthonukban, munkahelyükön, egyéb szokásos élettereikben támadják meg őket ezek a hozzájuk közel álló személyek.

Az öltözködésnek sincs olyan hatása, mely növelné az erőszak kockázatát. Azok a férfiak, akik úgy döntenek, hogy nem erőszakolnak meg senkit, azok nem erőszakolnak meg senkit. Ráadásul az erőszakolók sem erőszakolnak meg mindenkit, aki szembe jön, és ezeknek a kritériumoknak megfelel, hanem csak bizonyos esetekben cselekszenek. Ezt a döntésüket leginkább az határozza meg, hogy mennyire gondolják úgy, hogy meg fogják úszni.

Az alkohol veszélyes, de csak ha az elkövető issza

Az alkoholos befolyásoltságon sok minden múlhat, ám pont ellentétesen, mint ahogy arra a kisfilmek utalnak. Részegen az erőszakkal kapcsolatos gátlások felengednek az amúgy erőszakos személyekben, és erőszakosabbak lesznek tőle. Tehát a bódult állapot pont az elkövetőt ösztönözheti tette elkövetésére. Egyes esetekben viszont pont azért iszik az elkövető, hogy felmentést találjon a bíróság, vagy a társadalom előtt - de hisen részeg volt, nem tudta, mit csinál.

Ahogy arról korábban írtunk, Magyarországon 2012-ben egyes adatok szerint 155 ezer embert erőszakoltak meg, de évek óta az eseteknek a 2%-a sem jut el hivatalos szakaszba. A nyomozás és a bírósági procedúra után is az elkövetők csak mintegy 12%-át ítélik el.

Ezt is szeretjük