A rövid szoknya nem jelent igent

Kisokos nemi erőszakhoz

Nem az áldozat tehet arról, ha bűncselekményt követnek el, és az igen hiánya is nemet jelent.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pénteken fedezte fel az index.hu azt a kisfilmet, amit a pécsi rendőrség készített a nemi erőszakról. A videók szándéka szerint feltehetőleg tanácsot igyekszik adni a bulizni induló lányoknak, hogy mit ne tegyenek, ha nem szeretnének erőszak áldozataivá válni.

Egyszóval a videók bemutatják, miben hibáznak a rendőrség szerint a fiatal lányok, és így hogyan hívják ki maguk ellen a sorsot.

A nemi erőszak bűncselekmény

A kisfilm az áldozatokat teszi hibássá, azt sugallva, hogy ők maguk tehetnek arról, hogy bűnt követtek el ellenük. Azonban a nemi erőszak bűncselekmény, a bűncselekményeket pedig elkövetni szokták, nem kikényszeríteni. A videóban felsorolják, mit ne tegyenek a lányok, ha nem akarnak áldozattá válni, de most leírjuk, mit ne tegyenek a potenciális elkövetők, ha nem akarnak elkövetőkké válni.

A videón szereplő lányok a mai trendeknek megfelelően kiöltöznek és sminkelnek buli előtt. Nem, ha egy lány bulizni megy, és ezt nem melegítőben teszi, nem azt jelenti, hogy gyere, tégy amit csak akarsz.

A lányok alkoholt is isznak, táncolnak is, sőt, ismerkednek a szórakozóhelyen. Ennek ellenére egyik mozdulatukkal sem utalnak arra, hogy szabad prédák, innentől bárki bármit tehet velük. Mert ilyenre nem is tudnak utalni. Az, hogy önfeledtek, táncolnak, másokra rámosolyognak, annak a jele, hogy jól érzik magukat, nem pedig annak, hogy bűncselekmény áldozatai kívánnak lenni.

Az igen hiánya is nem

Továbbmegyünk. Ha egy nő barátságos, esetleg haza is engedi kísérni magát, az sem felkérés keringőre. Sőt, akár az ágyban fekve is mondhatja, hogy stop, ne tovább, és ha ezt nem tartja tiszteletben a másik fél, úgy elkövetővé válik.

Ugyanez a helyzet ittas állapot esetén is. Ne legyünk álszentek, a legtöbb ember fogyaszt alkoholt, ám ez nem jelenti azt, hogy vele már bármi büntetlenül megtehető. Jó lenne, ha nem kellene külön magyarázni, de igen, ez a nőkre és a szexre is vonatkozik. Az ittas állapotban lévő nőkkel sem tehető meg bármi, még akkor sem, ha valaki az állapotából kifolyólag nem tud tiltakozni.

Ki tehet róla?

A szpot szlogenje, miszerint "tehetsz róla, tehetsz ellene" egészen felháborító, hiszen a rendőrség kimondja, ha valakit megerőszakolnak, az az áldozat hibájából történik. Ezzel a rövidke mondattal részükről fel is mentik az összes férfit, aki nemi erőszakot, tehát bűncselekményt követ el.

A hatályos magyar szabályozás már nemcsak az erőszakkal fenyegetéssel elkövetett erőszakot tekinti szigorúan büntetendőnek, mint tette korábban. Így ma már minden eset ebbe a jogi kategóriába esik, amikor a sértett nem önként és szabadon adja beleegyezését.

Így nemi erőszak az is, ha az áldozat az elkövető barátnője, esetleg felesége, de nem adta beleegyezését. Akkor is erőszakról beszélünk, ha nem testi kényszer hatására történik meg az aktus, hanem valami egyéb zsarolás áll a háttérben, de az is bűncselekmény, ha a nő az aktus közben gondolja meg magát, és mond nemet, ám azt a férfi nem tartja tiszteletben.

Ugyanúgy erőszaknak minősül a Btk. szerint, ha az áldozat akaratnyilvánításra képtelen állapotban van, tehát nemet sem tud mondani. Ahogy a viszony - barátnő, élettárs, házastárs - sem számít, úgy az életvitel sem. Ez azt jelenti, hogy például a prostituáltat is meg lehet erőszakolni, amennyiben ő maga nem adta beleegyezését.

Ezt is szeretjük