Erősebb a női agy, mint a férfi: az orvosok azt is elárulták, hogy miben
Sajnos ez nem mindig előnyös.

no-gondolkozik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemek közötti versengésnek talán sosem lesz vége, a legújabb kutatások ugyanakkor nyíltan rámutattak, hogy a nők agya sokkal több régióban mutat aktivitást a férfiakéhoz képest. Sajnos azonban ez nem mindig előnyös.

A kaliforniai Newport Beach Amen klinikájának tudósai több mint 46 ezer agyi képalkotó vizsgálatot végeztek azzal a céllal, hogy feltárják, mennyiben hatnak másképp a neurológiai rendellenességek a nemekre. 

Hiperaktivitás és Alzheimer-kór

A kutatás kiindulópontja szerint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar sokkal inkább érinti a férfiakat, míg az Alzheimer-kór vagy a szorongásos betegségek inkább a női nemre jellemzők.

A kutatás alanyainak kognitív feladatokat kellett végezniük, és pihenniük, miközben mindvégig mérték az agyuk véráramlását. A végeredményt egy Alzheimer-kórral foglalkozó szaklapban publikálták. 

A kutatásban kiderült, hogy a nők agya a homloklebeny prefrontális kérgében több aktivitást mutat a férfiakénál: ez a terület a döntéshozatallal, az összpontosítással és a problémamegoldással is kapcsolatban áll, de az empátia és az önkontroll területe is ez.

A női agy a limbikus régióban úgyszintén aktívabb volt a férfiakénál, amely az alapvető funkciókat szabályozza, így az éhséget és a szomjúságot, de az utódnemzéssel és a kötődéssel is összefüggésben van. Ezekkel szemben a férfiak például az agy vizuális központjait használták nagyobb mértékben, amelyek az arcok, a tárgyak vagy a színek feldolgozásával vannak összeköttetésben.

Ezt is szeretjük