Erősebb a női agy, mint a férfi: az orvosok azt is elárulták, hogy miben

Sajnos ez nem mindig előnyös.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nemek közötti versengésnek talán sosem lesz vége, a legújabb kutatások ugyanakkor nyíltan rámutattak, hogy a nők agya sokkal több régióban mutat aktivitást a férfiakéhoz képest. Sajnos azonban ez nem mindig előnyös.

A kaliforniai Newport Beach Amen klinikájának tudósai több mint 46 ezer agyi képalkotó vizsgálatot végeztek azzal a céllal, hogy feltárják, mennyiben hatnak másképp a neurológiai rendellenességek a nemekre. 

Hiperaktivitás és Alzheimer-kór

A kutatás kiindulópontja szerint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar sokkal inkább érinti a férfiakat, míg az Alzheimer-kór vagy a szorongásos betegségek inkább a női nemre jellemzők.

A kutatás alanyainak kognitív feladatokat kellett végezniük, és pihenniük, miközben mindvégig mérték az agyuk véráramlását. A végeredményt egy Alzheimer-kórral foglalkozó szaklapban publikálták. 

A kutatásban kiderült, hogy a nők agya a homloklebeny prefrontális kérgében több aktivitást mutat a férfiakénál: ez a terület a döntéshozatallal, az összpontosítással és a problémamegoldással is kapcsolatban áll, de az empátia és az önkontroll területe is ez.

A női agy a limbikus régióban úgyszintén aktívabb volt a férfiakénál, amely az alapvető funkciókat szabályozza, így az éhséget és a szomjúságot, de az utódnemzéssel és a kötődéssel is összefüggésben van. Ezekkel szemben a férfiak például az agy vizuális központjait használták nagyobb mértékben, amelyek az arcok, a tárgyak vagy a színek feldolgozásával vannak összeköttetésben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük