Melyik az erősebbik nem? Erre 10-ből 9-en rosszul válaszolnak a tudósok szerint
Több szempontot figyelembe vettek a döntésben.

ferfi-no-szkander
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába nevezik előszeretettel a férfiakat az erősebbik nemnek, az elmúlt évek kutatásai nem egészen ezt támasztják alá. Angela Saini Inferior című könyvében foglalta össze a bizonyítékait annak, hogy bár az izomtömegben és számos fizikai vonásban a férfiak élveznek előnyt, a legtöbb területen mégis egyértelműen a nők kerülnek fölénybe.

Bár a bemutatott kutatások elismerik a tényt, hogy a férfiak átlagosan magasabbak, a felsőtestük ereje pedig kétszer akkora, mint a nőké, a csontjaik sűrűbbek, az inaik erősebbek és az izomtömegük is nagyobb, az erőt ugyanakkor nem lehet maradéktalanul ilyen szempontok szerint meghatározni.

Már az anyaméhben fejlettebbek

Mivel a placenta eltérően hasznosul a két nem esetében, a lányok előnye valójában már az anyaméhben elkezdődik. Egy általános esetben a fiúk gyorsabban fejlődnek benne, ami a magzat alultápláltságához és a kismama magas vérnyomásához vezet, ezzel szemben a lányoknál a placenta elsősorban az immunitást erősíti meg.

Ezért lehet az, hogy a lányok már az anyaméhben érettebbek, szerveik kimutathatóan fejlettebbek a fiúkénál. A koraszülés kockázata a fenti okokból kifolyólag ráadásul 14%-kal nagyobb a fiúknál.

Szupererős immunrendszer

Az immunrendszer erősödéséhez a nők magas ösztrogén- és progeszteronszintje is hozzájárul. Egy kanadai tanulmány rámutatott arra, hogy ezek a nemi hormonok képesek felvenni a versenyt egy olyan enzimmel, amelynek léte a baktériumok és vírusok elleni védelmet akadályozza.

Dr. Leslie Knapp, a Cambridge-i Egyetem tudósa szerint az erősebb immunrendszer szükségessége evolúciós okokra visszavezethető. A nőknek ugyanis jóval felkészültebbnek kell lenniük a betegségek leküzdésére, hiszen kezdetek óta rajtuk múlik az utódok életképessége, a gyermekek ápolása.

Egy másik magyarázat szerint mindez biológiai indokon alapszik, amely egy gyermek kihordásában válik kulcsfontosságúvá. Az immunrendszer alapvetően úgy működik, hogy az idegen szövetanyagokat elutasítja, a nőknél azonban a terhesség idején ez a metódus nem lehet működőképes. Ezért a hiba megtámadása helyett a növekvő magzat szövetének táplálására kell átállítania a szervezet védelmi rendszerét. 

Sajnos ez a kettősség nem mindig előny: a nőket pontosan ez teszi hajlamosabbá az autoimmun betegségekre, amelyek során önmagát támadja meg a szervezet, így az ízületi gyulladások, a lupus vagy a sclerosis multiplex is gyakoribb náluk.

X és Y kromoszómák

A férfiak DNS-e is különbözik a nőkétől, ami szintén nem részletkérdés a túlélésben. A nők két X kromoszómával rendelkeznek, amit a kutatók úgy értelmeznek, hogy egyfajta biztonsági másolattal rendelkeznek, ha az egyikben hiba keletkezik. A férfiaknak ezzel szemben egy X és egy Y kromoszómájuk van, ami sejtkárosodás vagy genetikai mutáció esetén nagyobb eséllyel okoz betegséget vagy fogyatékosságot, kiszolgáltatottabbak a színvakságra, a vérzékenységre és az izomsorvadásra is.

Az sem elhanyagolható szempont a túlélésben, hogy biológiailag a nők jobban kezelik a traumatikus eseményeket, így a baleseteket, a szívrohamot vagy a sokkélményeket. A Floridai Egyetem még 2009-ben készített egy tanulmányt, amely bebizonyította, hogy a nőknek sokkal nagyobb a fájdalomküszöbük, ami segítségükre van a szülésben is.  A túléléshez szükséges jegyeket megvizsgálva tehát a nők természetszerűleg feltűnően jobb esélyeket mutatnak.

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezt is szeretjük