Egyetlen módszer, amivel nem felejted el többé a neveket

Kerüld el a kínos helyzeteket

Neked is borzasztó a névmemóriád? Már nem sokáig!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs annál kínosabb, mint amikor a bemutatkozás ellenére valakinek nem ugrik be a neve, pláne akkor, ha napi szinten kapcsolatban álltok.

Annak érdekében, hogy elkerüld az ilyen helyzeteket, érdemes tornáztatni az agyadat. Scott Hagwood memóriabajnok elárulja a titkot.

A kulcs a részletekben rejlik

Nagyon kellemetlen, amikor nem ugrik be valakinek a neve, és vissza kell kérdezned: ne haragudj, hogy is hívnak? Ám akkor sincs okod aggodalomra, ha nevek tekintetében a memóriád egy aranyhaléval vetekszik, ugyanis tudósok nemrégiben felfedezték, hogy az egyes arcvonások sokkal inkább meghatározóak a felismerés szempontjából, mint az arc egésze, így előbbiek révén nagyobb eséllyel tudod megjegyezni, hogy is hívják ismerőseidet.

Jason M. Gold, az Indianai Egyetem pszichológiai tanszékének docense szerint a múltban az az elképzelés élt, hogy a bemutatkozás során az arc egészét nézzük meg, és ennek alapján azonosítjuk az illetőt, ám valójában az egyes részek összessége sokkal nagyobb jelentőséggel bír a név megjegyzésének szempontjából. Hogy miként tudod a részletmegfigyelő képességedet és ezáltal a névmemóriádat fejleszteni, Scott Hagwood, a Memory Power szerzője, négyszeres nemzetközi memóriabajnok elárulja.

Húzd meg a ravaszt!

Tegyük fel, hogy találkozol egy Katalin nevű hölggyel. Minden bizonnyal nem ő az első ilyen nevű ismerősöd, ezért gondolj egy olyan Katalinra, akit már régóta ismersz. A módszer lényege az, hogy próbálj meg valamilyen kapcsolatot meglátni a két Katalin között, akár külső, akár belső tulajdonságok tekintetében, gondold végig, miben hasonlítanak. Azzal, hogy párhuzamot vonsz kettőjük között, felkészíted, más szóval felhúzod az agyad, és memóriaravaszként használhatod a közös vonásokat.

Mindenképpen olyan jellemzőt keress, ami eltér az átlagtól, és amitől beindul a gondolkodásod, hiszen például hosszú haja bárkinek lehet, ez nem túl egyedi vonás. Inkább olyanban érdemes gondolkodni, mint hogy öregebb Katalinnak problémás bőre van, míg fiatalabb Katalin olyan, mintha egy Clinique-reklámból lépett volna elő. Így a ravasz lövésre készen áll, neked csak annyi a teendőd, hogy meghúzd azt.

Egyéb lehetőségek

Hagwood szerint a ravaszos módszer a leghatékonyabb mind közül, ám van néhány hétköznapi lehetőség is, amit mindig bevethetsz. Például, amíg nem túl régi az ismeretség, érdemes minden egyes megszólításkor a nevén szólítani az illetőt, és belenézni az arcába, egészen addig, amíg nem rögzül a neve.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Persze ez kissé erőltetettnek tűnhet, de még mindig jobb, mint ha nem jut eszedbe az ismerősöd neve. Sőt, Hagwood szerint akár a nevekhez különféle rímelő tulajdonságokat is köthetsz, például Katalin, a havasi kankalin vagy Ibolya, a pipogya.

Neked jó a névmemóriád?

Ezt is szeretjük