Hamarosan jön a népszámlálás: ezekre majd nagyon oda kell figyelni

Fontos, hogy a szeptember utolsó napjaiban érkező felkérő levelet mindenki őrizze meg.

GettyImages-975806968
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. Fontos, hogy a szeptember utolsó napjaiban érkező felkérő levelet mindenki őrizze meg.

A Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője elmondta a népszámlálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az InfoRádiónak

Népszámlálás 2022

Kovács Marcell elmondta, hogy az Európai Unión belül egységes módszertan van a népszámlálás lebonyolítására. Lényegében minden ország lakosaitól ugyanazokat kérdezik, ugyanabban a felépítésben, hogy az adatok könnyen összehasonlíthatók legyenek.  

Ennek ellenére azért minden országnak megvan a lehetősége, hogy az unió által előírt témákat az adott állam számára fontos témákkal kiegészítse. Ilyenek például a nemzetiségi hovatartozásra, a vallásra vagy az egészségi állapotra vonatkozó kérdések, mondta el a szakember.

Utoljára 2011-ben volt népszámlálás, ekkor a lakosság 20 százaléka választotta a kérdőív internetes kitöltését, de idén Kovács Marcell szerint már az online kitöltés lesz a fő csatorna, mert a lakosság számára ez a leggyorsabb, legpraktikusabb és legkényelmesebb módja az adatszolgáltatásnak. 

A statisztikus elmondta, hogy a kérdőív online kitöltésére 16 nap fog a lakosság rendelkezésére állni október 1. és 16. között. 

Fontos azonban, hogy a KSH nem egy kérdőívet fog küldeni az embereknek, hanem egy olyan levelet, amelyen nem szerepel név, csupán lakcím, társasházak esetében a házszám és a lépcsőház száma. A népszámlálásnál nem a bejelentett lakcímen, hanem az életvitelszerű lakóhelynek megfelelően kell majd nyilatkozni, mert sokan nem ott laknak, ahová hivatalosan be vannak jelentve. 

GettyImages-1065439924
Fotó: Oliver Rossi / Getty Images Hungary

A borítékon lesz majd egy tizenkét jegyű belépési kód és egy ismertető a legfontosabb tudnivalókról. A kódot a népszámlálás hivatalos honlapján a nepszamlalas2022.hu oldalon kell majd használni, a kitöltőfelület megnyitása után ezzel a kóddal lehet megnyitni az adatlapot. A kód háztartásonként változó. 

A kitöltőknek először az úgynevezett lakáskérdőívet kell majd kitöltenie, ami az életkörülményeikre vonatkozik. Ebben a részben arra is válaszolni kell majd, hogy hányan laknak a lakásban. Ha ez megvan, akkor a lakosoknak annyi személyi kérdőívet kell majd kitöltenie, ahányan a lakásban élnek. Éppen ezért egy kódszámról több emberre vonatkozó adatok is érkezhetnek majd, mondta el a KSH munkatársa. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A számlálóbiztosok október 17. és november 20. között fel fogják keresni azon háztartásokat, melyek lakosai nem éltek az online kitöltés lehetőségével október 16-ig, írj a vg.hu

Akik november 20-ig sem tesznek majd eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, azok ezt még megtehetik november 21. és 28. között a település jegyzőjénél. 

Kényes kérdéseket is feltesznek a 2022-es népszámláláson: ezért érdemes válaszolni rájuk

Az őszi népszámlálás fontos részét képezik a lakosság egészségi állapotára és a fogyatékossággal élő emberek helyzetére vonatkozó kérdések, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak majd adatokat az egészségügyi és esélyegyenlőségi fejlesztésekhez.

Kényes kérdéseket is feltesznek a 2022-es népszámláláson: ezért érdemes válaszolni rájuk

A 2022-es népszámlálás kérdései közül a kellemetlenebbeket sem jó kihagyni a KSH szerint.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük