Nagy változás a gépjárműadóban: ezért lesz könnyebb dolga az autósoknak
Az adóhivatal könnyít az autósok dolgán, már két új mód is van az adó rendezésére.

GettyImages-1159366992
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gépjárműadó második részletének befizetési határideje szeptember 15-e, figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhivatal sokat könnyít az autósok dolgán, hiszen már két új mód is van az adó rendezésére, derült ki a Délmagyar cikkéből.

Már így is befizethető a gépjárműadó

A NAV-Mobil telefonos alkalmazás új, Gépjárműadó nevű menüpontjának segítségével már mobiltelefonról is befizethető a gépjárműadó.

A számla ezenkívül elektronikus levélben is kiegyenlíthető, ahol egy közvetlen fizetési linken keresztül lehet befizetni a pénzt bankkártyával, írja a cikk. Az azonban nagyon fontos, hogy a gépjárműadót befizetni szándékozók várják meg a visszajelzést a befizetésről, mielőtt elkattintanának. 

GettyImages-1273611571
Fotó: Prapass Pulsub / Getty Images Hungary

Ha valaki átutalással fizet, a közlemény rovatba nem a rendszámot kell beírni, hanem az adószámot vagy az adóazonosító jelet. Ha ez elmarad, az adóhivatal egyáltalán nem, vagy csak késve tudja azonosítani a befizetőt. 

A cikk szerint a NAV arra is emlékeztetett, hogy júliusban elindult az új ügyintéző felületük, az Ügyfélportál, ahol a felhasználók azonnal láthatják belépéskor a NAV által nyilvántartott adataikat és az adószámlájuk nettó egyenlegét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben valakinek gépjárműadó-tartozása van, azt azonnal rendezheti elektronikusan az adószámlája lekérdezését követően, de ha szeptember 15-e előtt ellenőrzi az adatokat, át kell állítania a lekérdezési időszakot szeptember 15 utánra, hogy az adó második részlete is láthatóvá váljon az adószámla 410-es adóneménél.

Részben az új fizetési módok miatt ezentúl nem ezer forintra kerekítve kell befizetni a gépjárműadót, hanem forintra pontos összegben, írják. 

Mától drágább a parkolás Budapesten: itt vannak az új zónák

Mától többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük