3 nemi úton terjedő betegség, ami rád is veszélyt jelenthet
Ismerd fel!
A szexnek hátulütői is akadnak. Ilyenek a nemi betegségek is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha tiniként már élsz szexuális életet, gondolnod kell a hátrányaira is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védekezés fontosságát, de sajnos bárkivel megeshet, hogy elkap valamilyen nemi betegséget.

Emiatt egyáltalán nem kell pironkodnod, ha pedig a szégyenérzet miatt nem mész el orvoshoz, abból komoly baj lehet. Ne félj, mert ez a munkája, és nem ítélkezni, hanem segíteni fog, ezért bátran keresd fel őt, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalod.

Gonorrhoea

A gonorrhoeát, másik nevén kankót vagy trippert egy baktérium okozza, és nem kifejezetten női betegség, vagyis a probléma mindkét nemet érintheti.

Azért veszélyes a leginkább, mert van, hogy a fertőzést követően hosszú hetekig semmilyen észrevehető tünet nem jelentkezik. A nők jó részénél ez így van, de mások tapasztalnak változást a testükön. Árulkodó jel lehet a viszketés szex vagy vizeletürítés közben, és előfordulhat gennyes folyás is.

A tripper kezelhető, és időben felismerve maradéktalanul gyógyítható. Antibiotikum-kúra jelentheti a megoldást a problémára. Ám ha a betegség észrevétlen marad, vagy elhanyagolod, terméketlenséget és további károsodásokat okozhat, például ízületi és májproblémákat, illetve kismedencei gyulladást.

Chlamydia

A chlamydia fertőzés is rendelkezik azzal a veszélyes tulajdonsággal, hogy képes tünetmentesen bujkálni a szervezetben, de általában már egyértelműbb jelei vannak, így valamelyest könnyebb észrevenni, mint a gonorrhoeát. Tünetei a vizeléskor jelentkező égő, viszkető érzés, illetve a húgyhólyag érzékenysége, mivel a betegség húgycsőfertőzéssel jár.

Ha semmiféle gyanús jel nem utal rá, lehet, hogy a baktérium a méhszájnál található, ami még petefészek-gyulladáshoz is vezethet. A kezeletlen chlamydia méhen kívüli terhességhez vezethet, de terméketlenséget, meddőséget is okozhat. Antibiotikumokkal kiküszöbölhető a fertőzés, de mivel alattomos betegségről van szó, nem árt a nőgyógyászod vagy egy gyógyszertári chlamydiateszt segítségével ellenőrizned magad évente legalább egyszer.

Candida

A Candida gomba alapvetően mindenkinek jelen van a szervezetében, ezért nem csak szexuális úton terjedő betegséget okozhat. Ha valamiért legyengül az immunrendszered, akkor is előjöhet, de a nemi úton történő fertőzés gyakoribb. A tünetek a Candida esetében jóval észrevehetőbbek, és sajnos igen kellemetlenek is.

A viszkető, égő érzés a nemi szerv tájékán, a hüvely és a makk gyulladása, és a hüvelyfolyás mind-mind a gombás megbetegedésre figyelmeztetnek.

Kezelése történhet szájon át bevehető gyógyszerrel, illetve gombaölő kúpokkal, krémekkel is. Ha már kialakult a betegség, a kezelés alatt különösen figyelni kell a higiéniára, de túlzásba sem szabad esni ezen a téren, mert az még ronthat is a helyzeten.

Ezt is szeretjük