Így az ellenzék sem várhatja, hogy rájuk szavazzanak
Tényleg nem akarják megfogni a választókat?
Mi értelme van ennek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2014-es választások előtt megnövekedett a választásokkal kapcsolatos felmérések száma.

Forrás: MTI, Bruzák Noémi

A bizonytalan választók úgy gondolják, hogy nincs értelme leadni a szavazataikat, mondván, úgyis tudják az eredményt, ami úgysem az ő voksukon múlik majd. Ugyanakkor akad olyan is, aki ténylegesen nem tudja eldönteni. Különböző indokok léteznek, mindenesetre valóban sokat számíthatna akár néhány szavazat leadása is.

Amilyen az adjon Isten

A Szonda Ipsos augusztus közepi felméréséből kiderül, hogy a Fidesz és az MSZP szavazótábora lényegében változatlan. A biztos pártválasztók közül a Fideszre 49, az MSZP-re 26% szavazna. Azt is kimutatta a felmérés, hogy júliusban az emberek 38%-a gondolta, hogy biztosan elmegy leadni a voksát, ami augusztusra 44%-ra emelkedett. Ez a szám a 20-30-as korosztályban nőtt, illetve főleg a vidéki városokban és településeken.

A Nézőpont Intézet augusztus 14-i elemzésében a Fidesz-KDNP politikai táborának 72%-a elmenne szavazni, amíg az összes megkérdezett 60%-a tenne így. A magyar népességet tekintve összességében a választók 20%-a bizonytalan a választási döntését illetően.

Dacos ellenzék

Miután a választók egy igen nagy része nem tudja eldönteni, hogy melyik pártra tegye le a voksát, az ellenzéki politikusok is összeszedhetnék kicsit magukat, és részt vehetnének aktívabban a parlamenti szavazások alkalmával, hiszen az elmúlt három évben számtalan alkalommal maradtak távol a szavazásoktól.

Az ellenzék nyilvánvalóan tüntetőlegesen nem nyilvánít véleményt, amivel szintén véleményt nyilvánít persze, de ezzel nem sok mindent ér el. Ugyanakkor, ha szinte folyamatosan ezt kommunikálják a baloldali pártok, és állandó passzivitásba vonulnak, akkor az esetleges szavazóiktól sem várhatják el az ellenkezőjét. Valószínűleg az ellenzéknek sokkal inkább példát kellene mutatnia a szimpatizánsainak azzal, hogy bármennyire is ellenkezik az éppen adott törvénykezéssel szemben, a vélemény még szabad, így ki is nyilváníthatja azt.

Legutóbb például szeptember 9-én nem jelentek meg a szocialisták a szavazáson, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnökének a Magyar Nemzet és a HírTV ügyvédjét, Karas Mónikát választották meg. De az MSZP például 2012-ben a köztársasági elnök választásán sem vett részt, mert nem akarták támogatni Áder János megválasztását. Talán az ellenzéknek is harciasabbnak és határozottabbnak kellene lennie, nem beszélve a nagyobb összefogásról a pártok között, mert ezzel nem sokra mennek majd a 2014-es választásokon.

Ezt is szeretjük