- Egyre inkább befogják a nők száját? - Siralmas a női képviselők aránya itthon

A magyar parlamentben siralmasan kevés a női képviselők száma.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egész Európában a magyar parlamentben dolgozik a legkevesebb képviselőnő, aminek a száma a 2014-es választások után tovább csökkenhet.

Az ATV szerda reggeli műsorának vendége volt Magyar Mónika, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közpolitikai szakértője, aki a nők parlamentbeli reprezentációjáról beszélt.

Jelenlegi helyzet

Az érdekvédő szervezetek részéről nagyon sok kezdeményezés történt a nők képviseleti számának növelésére, de nem jártak sikerrel. A szakértő szerint Magyarországon a rendszerváltás óta 10% körül mozog a nők aránya a parlamentben, miközben a többi ország elhúzott mellettünk.

Ma Magyarországon nagyon sok nő szeretne politizálni, de alapvetően a pártok megakadályozzák, hogy olyan pozícióba kerüljenek, hogy egyáltalán lehessen rájuk szavazni. Jelenleg a parlamentben a női képviselők aránya 9,3%-on mozog. Ennek ellenére kutatások szerint a nőknek igenis fontos, hogy női szempontok megjelenjenek a politikában, amihez egyértelműen női képviselőkre is szükség lenne.

Magyar nők a parlamentben

A magyar női képviselők jelenleg olyan helyzetben vannak, hogy nem tudják az érdekeiket érvényesíteni a törvényhozásban sem.

A társadalomban összességében a nők aránya 5%, a politikában pedig nincs 10%. Ezt nem tudják a nők leküzdeni, és ezzel az emberi jogaik is sérülnek, mert nem ugyanolyan esélyekkel indulnak.

A szakértő szerint az lenne az ideális, ha létrejönne egy női csoport az országgyűlésen belül, ami nagyjából 30%-ot jelent a politikai életben. A nőket ma szinte kizárólag nőies témákban kérdezik meg, mint például az oktatás. Az, hogy sokat beszélnek a családi adórendszer változásáról, a munkahelyi viszonyokról és a demográfiai programról, nem jelenti azt, hogy foglalkoznának a nőkkel. Nem szabad elfelejteni, hogy a nők nem csak családban, anyaként vagy háztartásbeliként vannak jelen a társadalomban. Ilyen például a biztonságpolitika. Ebből a szempontból egy nőt teljesen máshogy érhet erőszak, amivel lényeges lenne foglalkozni.

2014-es választások

Felmérések szerint lenne elég női képviselő. Helyi szinten, tehát önkormányzatokban például sokkal több nő vállal szerepet. Minél kisebb a hatalom és kevesebb a pénz egy önkormányzatnál, annál több nő dolgozik ezekben az irodákban. Ha őket országos szintre emelnék, akkor megnőne az arány. Ennek ellenére a legtöbb polgármester férfi.

A jövő évi választásokon az egyéni körzetek súlya nő majd, és éppen az a gond, hogy egyéni körzetekben kevésbé indítják a nőket, holott a választók szívesen szavaznának rájuk a választásokon. Egy új női arc talán több szavazatot is tudna gyűjteni, mint akivel nap mint nap találkoznak a választók - véli Magyar Mónika.

Megoldások és eszközök

A szomszédos országokban a pártok kifejezetten célul tűzik ki, hogy egyre több nő kapjon szerepet a politikában. Magyarországon is számos próbálkozás látott már napvilágot, de egyik sem járt sikerrel. Ennek az az oka, hogy nincsen ott a szándék igazán mélyen. Egyre több technika létezik, mint például a kapacitásfejlesztő tréningek, a mentorprogramok, vagy csak egyszerűen feltenni a nőket a pártlistákra.

A Magyar Nők Szövetsége, a Magyar Asszonyok Érdekképviselete és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetsége összefogott, és kiadott egy nyilatkozatot a női képviselők megnövelésének kezdeményezésére a parlamentben. Továbbá felvették a kapcsolatot a pártokkal azért, hogy részt vehessenek a nők felállításának folyamatában, hiszen eddig mindig csak a végeredményt látták.

A szakértő elmondása alapján a válaszokból ítélve elég csekély a pártok felőli visszajelzések száma. Az LMP azonnal kapcsolatba lépett a szervezetekkel a kérdéssel kapcsolatban, de igazi elköteleződés nincs a pártok részéről.

Ezt is szeretjük