Kövér László szembement a kormánnyal!
Nem azonos az álláspont
Az anyák munkavállalását a kormány intézkedései is segítenék.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába szeretné a kormány az ellenkezőjét: az anyák háromnegyede még mindig inkább otthon marad a gyerekkel annak hároméves koráig ahelyett, hogy visszamenne dolgozni. De ez nem Kövér László intelmei miatt van.  

Hiába mondta a házelnök, hogy a nők dolga az anyaság, a gyed extra bevezetésétől a kormány is azt várta, hogy több kisgyerekes anya megy majd vissza dolgozni. Hiszen a 2014. január 1-jével bevezetett intézkedés lehetővé teszi, hogy az anyák már a gyerek egyéves kora után időkorlát nélkül vállalhassanak munkát, úgy, hogy közben megkapják a nekik járó állami juttatást is.

Nagyon kevés kisgyerekes anya dolgozik

Egy friss KSH-kiadvány alapján azonban úgy tűnik, hogy a nők nagyobb részének esze ágában sincs dolgozni a kisgyerek mellett. Az adatok szerint 2014 utolsó negyedévében 257 ezren részesültek valamilyen gyermeknevelési ellátásban, közülük 234,3 ezren az ellátás igénybevétele mellett nem folytattak semmilyen kereső tevékenységet, vagyis a kisgyermekes szülőknek csak nem egészen egytizede dolgozott. 

A diplomás, magasabb fizetéssel rendelkező anyák azok, akik jellemzően korábban visszatérnek a munkába, mert az ő karrierjüket veszélyezteti leginkább a hosszú távollét. A jó állásokért folyó élethalálharcban ugyanis senki nincs az anyákra tekintettel.

Nem éri meg visszamenni a munkába

A keveset kereső vagy alacsony iskolai végzettséggel rendelkező anyukákat azonban nem motiválja a munkavállalásra csupán a lehetőség, hogy akár vissza is mehetnének dolgozni. Ha nyolc órában dolgoznak, nekik akkor sem nagyon éri meg, hogy a minimálbér összegéért cserébe vállalják a bölcsődével járó tortúrát és a költségeket - hiszen amit keresnek, azt gyakorlatilag egy az egyben el is viszik a munkavállalás egyéb költségei, mint a bölcsődei díjak vagy az utazás.

Az ő esetükben az lenne az egyetlen inspiráló erő, ha a munkájukért több pénzt kapnának, mint amennyit kifizetnek azért, hogy dolgozhassanak. Ezen azonban nem segített az Orbán-kormány családpolitikája sem - ami érdekes módon szöges ellentétben áll Kövér László minap elmondott szavaival, miszerint a nők önkifejezésének az anyaságban kellene megnyilvánulni.

Ha a kormány valóban arra törekszik, hogy a kisgyerekes anyák is aktív részesei legyenek a munkaerőpiacnak, akkor egy alapos béremelésen kívül a részmunkaidős foglalkoztatás növelésére és a távmunka lehetőségének kibővítésére is szükség lenne.

Ezt is szeretjük