Előbb jöhet a 100 ezer forintos támogatás: örülhetnek a kismamák

Sokkal többet spórolhatnak meg a kisgyerekes szülők, ha életbe lép a módosítás.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyed extra mellett dolgozni is lehet, de jelenleg csak a gyerek egyéves kora után.

Ezen változtatna a kormány, és már a szülés után fél évvel visszamehetne a szülő a munkahelyére, miközben továbbra is kapja a gyedet. Több százezer forintos plusz bevételt jelenthet ez sok kisgyereke családnak.

Korábban mehet vissza dolgozni az anya

Jövőre már a gyerek féléves korától lehet igényelni a gyed extrát - jelentette be nemrég Novák Katalin államtitkár. Ezzel újabb pozitív változás jön a gyermekgondozási díjban, ami nagyobb anyagi szabadságot jelent a kismamáknak. De pontosan mennyivel jár jobban az igénylő anyuka?

Mivel a támogatás a gyerek kétéves koráig jár, a gyed extra féléves kortól való igénylése alaposan meghosszabbítja azt az időszakot, ami alatt az anyuka támogatásban részesül. A gyed extra annyi változást hozott a sima gyedhez képest, hogy munkába is állhat az anya, miközben kapja a támogatás egészét. Emellett a testvérek után is külön-külön jár az ellátás.

Több százezer forint pluszt jelent

Ez azt jelenti, hogy egy anya például a mellékállásban vagy távmunkában szerzett jövedelme mellé kaphatja a napi átlagbér 70%-át. A gyed maximális összege egyébként a minimálbér kétszeresének 70%-a, ami havi 142 100 forint. Ez tolódik most ki, vagyis hozza előre a kormány az igénylés idejét, így hat hónappal tovább részesülhet az anya vagy az apa az ellátásban. Ebből persze adózni is kell, így 108 ezer forint kapható kézhez.

Ez akár 840 ezer forint pluszt is eredményezhet, ha valaki a gyed maximális összegét kapja. Ez várhatóan érvényes lesz azokra a gyerekekre, akik idén a második félévben születnek. Persze a legtöbb család nem kapja a maximális összeget, de ha havi 80 ezer forint jár már fél évvel korábban a munka mellé, az is komoly segítség.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyed a gyerek születésekor egyből igényelhető, gyed extrát jelenleg egyéves kortól lehet kérni. Ehhez egy igénylési nyomtatványt kell kitölteni, amit itt találsz meg. Ha valaki gyedről gyed extrára váltana, tehát a gyerek egyéves korától visszamenne dolgozni, azt a munkáltatónak kell jeleznie. Feltétel, hogy az igénylő - aki egyébként az apa is lehet, nem csak az anya - az igénylést megelőző két évben legalább 365 napon át biztosított legyen.

Ezt is szeretjük