Komoly segítség az anyukáknak: sokan igénylik a támogatást

A gyed extra bevezetése óta komoly eredményt ért el. Sok anyuka ment vissza dolgozni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány szerint óriási siker az év elején bevezetett gyed extra, aminek köszönhetően jóval több kisgyermekes szülő tér vissza a munkaerőpiacra, mint a bevezetés előtt, a növekvő tendencia pedig folytatódik. Úgy tűnik, hogy a kormány tényleg a lényeget ragadta meg, amikor bevezette a gyed extrát, hiszen óriási lemaradást pótolhat így az ország. 12 ezernél is több anyukán segített eddig a lehetőség.

Jóval több anyuka dolgozik

A kormányszóvivő rövid videóban arról tájékoztat a Kormany.hu portálon, hogy a gyed extrát a legújabb negyedéves adatok szerint 37%-kal többen veszik igénybe. Ennek eredményeképp jóval több nő térhet vissza a munka világába gyermeke egyéves kora után, ami ösztönzi a gyermekvállalást, és komoly terhet vesz le a friss szülők válláról - állítja Kurucz Éva.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén nyáron már jó harmadával megnőtt a munkába visszatérő kisgyermekesek száma a tavalyi azonos időszak adataihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a gyed extra hatására 12 460 kisgyermekes anya tért vissza a munka világába tavaly óta a KSH szerint.

A gyed extra lehetőségeivel élő szülők pontos számáról legutóbb februárban kaphattunk képet. Ekkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, csaknem ezer ember tért vissza a munka világába a gyes vagy a gyed megtartása mellett januárban, a lehetőség bevezetésének első hónapjában.

Komoly hátrányt dolgozna le a kormány

A kormány 2013 novemberében döntött arról, úgy próbálják ösztönözni az újdonsült anyukák munkához való visszatérését, hogy bevezetik a gyed extrát, amellyel az állami támogatás mellett is vállalható munka a gyermek egyéves kora után.

Az intézkedéssel a kormány azt remélte, hogy így javul a hat év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatása. Szalai Piroska, a nők foglalkoztatásának javításáért felelős miniszteri biztos szerint az intézkedés hatására 2015-re a 40%-os foglalkoztatottságot is elérheti ez a réteg. Erre szükség is lenne, mivel Magyarország e tekintetben sereghajtó az unióban, a 2012-es adatok szerint ez a mutató 36%-os.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az év elején még nem hozott robbanásszerű sikert a gyed extra, aminek ahhoz is köze lehetett, hogy a törvény eleinte nem volt teljesen világos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezért január végén közölte, jár bölcsődei ellátás a gyed extrával élő szülők gyermekének. Mivel a gyermekvédelmi törvény idevonatkozó passzusát elfelejtették módosítani, nem volt egyértelmű, hogy a bölcsődék felvehetik-e a gyerekeket ilyen esetekben.

A család a legtöbb politikus életében is fontos szerepet játszik. Nézegess képeket róluk!

Ezt is szeretjük