50 ezer forintot is kaphatsz szeptemberre: így kell igényelni
Komoly nehézségektől kímélhetnek meg egyeseket ezek az egyszeri támogatások.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az iskolás gyerekeket nevelők nagy részének a nyár utolsó hónapjával együtt érkezik a pánik is: miből fogják majd finanszírozni az iskolakezdést? Sok családban akár a teljes havi bevétel összegét is megközelítheti a tanévkezdés költsége, érdemes tehát körülnézni, honnan milyen támogatás kapható.

Egyesek akár 50 ezer forintot is spórolhatnak, ha jogosultak önkormányzati, munkáltatói és állami támogatásra is. 

Minél több a gyerek, annál több a támogatás

A három gyereket nevelő családokat bőkezűen támogatja az állam: ők ingyenes tankönyveket kapnak jövedelemtől függetlenül. Nehezebb helyzetben vannak azok a kétgyerekes családok, ahol a szülők picit jobban keresnek, mint a minimálbér, ők ugyanis sokszor hajszálnyival csúsznak le a támogatásokról.

Míg a munkahely béren kívüli juttatás formájában adhat - akár mindkét szülőnek - 30 ezer forintos iskolakezdési támogatást, addig a lakóhely szerinti önkormányzatok nagy része csak pár ezer forinttal tudja segíteni a nehéz helyzetű szülők tanévkezdését.

Az egyszeri beiskolázási segély összege településenként változhat - átlagosan 5-10 ezer forinttal számolhatnak az igénylő szülők -, de minden esetben rászorultsági alapon adják az önkormányzatok.

Az igényléshez jövedelemigazolásokra, anyakönyvi kivonatra, 16 éves kor felett iskolalátogatási igazolásra is szükség van. Aki viszont jogosult a segítségre, az jobban jár, ha az adminisztratív nehézségek ellenére is igényli a támogatásokat. Bár ezt a fajta segélyt sem pénzben kapják a szülők, sokkal inkább utalvány formájában, legalább a bevásárlóközpontok és írószerboltok zömében elfogadják. Így az összes egyszeri támogatás összege akár 50 ezer forint is lehet, amennyiben minden segítséget kihasznál a szülő.

Nézd meg, mely főiskolákon tanultak a világ leggazdagabb emberei!

Az első osztály kerül a legtöbbe

A szeptemberi első becsengetés nemcsak azt jelenti, hogy meg kell venni a tanszereket és a tankönyveket. Pótolni kell a kinőtt ruhákat, ebédet és különórákat kell befizetni, kötelező olvasmányokat beszerezni, osztálypénzt vagy tisztaságcsomagot beadni. A családok egyharmadának ez nem megy könnyen - ennyien veszik igénybe legalábbis rendszeresen a segélyeket. Az általános iskola vagy középiskola első osztálya azonban azoknak is kihívás, akik minden mást önerőből oldanak meg.

A kis elsősök beiskolázásakor jelentkezik a legtöbb költség: az akár évekig is használható tanszereket - iskolatáskát, vonalzókat, számológépet, atlaszokat, tornafelszerelés néhány elemét - egyszer meg kell venni, márpedig ilyenkor. És, ha az ember már táskát vesz, igyekszik viszonylag elnyűhetetlen- vagy legalábbis strapabíró - modellt választani, amit nem a legolcsóbbak között célszerű keresgélni a polcokon.

Ceruzákból, tollakból, füzetekből viszonylag nagy a választék, az áruházláncok már augusztus elején óriási akciókat tartanak iskolaszerekből. Árban viszont itt is széles a skála, a legolcsóbb csomagot pár ezer forintból megúszhatja az, aki úgy gondol a ceruzára és a füzetre, mint fogyóeszközre - ezért inkább nem a minőséget választja.

Akinek viszont szempont, hogy a csemetéje ne olyan ceruzával tanulja meg leírni az álló egyenest, melynek percenként kitörik a hegye, az akár 20-25 ezer forintot is ott hagyhat a boltban egy egyszerű írószer- és füzetcsomagért. És akkor még nem számoltunk a váltócipővel, tornafelszereléssel - ezeket alsó hangon tízezer forint alatt szinte nem lehet megúszni.

Extrákkal a határ a csillagos ég

Ha szakkörre vagy különórára is szeretnéd a gyereket járatni, az újabb költséget is jelent egyben: egy nyelvkönyvcsomag újabb tízes, egy hangszer vagy egy speciális sportfelszerelés pedig ennek többszöröse is lehet. Még nagyobb költséget jelentenek mindezek azokban a családokban, ahol nem egy, hanem kettő vagy akár három gyerek jár iskolába.

Az iskolai étkezést általában készpénzben kell befizetni, a legtöbb helyen már az évnyitó előtt, a beiratkozáskor vagy augusztus utolsó hetében elkérik azt. A tankönyveket is ilyenkor kell kifizetniük azoknak, akik nem kapják ingyenesen, bár az utalványok erre elvileg felhasználhatóak. Sok iskola már az első tanítási napra elkéri a tisztaságcsomagot, az első szülői értekezleten pedig beszedik a tanulmányi kirándulásokra kikalkulált összeget is.

Az osztálypénz ugyan ma már tilos, több oktatási intézményben mégis szednek a szülőktől kisebb-nagyobb összeget rendszeresen, önkéntes hozzájárulás címén. Ennek a kezelését azonban általában vagy a pedagógusra, vagy a szülői munkaközösség vezetőjére bízzák.

Felső fotó: MTI/Balaton József.

Ezt is szeretjük