Sok család jár jobban jövőre az új intézkedésekkel

Az országgyűlés megszavazta a családokat segítő programjának négy új intézkedését.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos, Szalai Piroska szerint áttörés várható a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában, mert 2014-től gyed mellett is lehet majd munkát vállalni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium november 7-i közleményében azt írta, hogy 2014-től ha a gyermek egyéves kora után munkába kíván állni az anya, akkor nem kell lemondania a gyed és a gyes közti összegről.

Ha csak egy-két napra menne vissza dolgozni az anya

Ez akkor jelenti a legnagyobb segítséget, ha az anya nem heti 40 órára, hanem csupán egy-két napra kíván először visszamenni dolgozni.

A miniszteri biztos, Szalai Piroska közleményében kitért arra is, hogy 1985-ben még korszerű volt a magyar gyedrendszer, de azóta a munkaerőpiac teljesen átalakult, a gyed melletti foglalkoztatási tilalom gátjává vált a kisgyermekes anyák legális, rugalmas foglalkoztatásnak.

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet ülésén bejelentette, hogy a kormány döntött a gyed extra bevezetéséről. Ennek értelmében a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén pedig a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményéről szól.

Diplomás gyed és további adókedvezmény

Ez a négy intézkedés 65 ezer embert érint, és 18,6 milliárd forintot jelent a 2014-es költségvetésben. A diplomás gyed azt jelenti, hogy ha egy anya két aktív félévvel rendelkezik a tanulmányaiból, akkor a gyerek egyéves koráig gyedre jogosult, ezután pedig gyes mellett lehetősége lesz tanulni.

A felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőfokú szakképzésben és szakirányú továbbképzésben tanulók számára a gyed összegét a minimálbér alapján fogják megállapítani. A mester-, egységes osztatlan vagy a doktori képzésben részt vevők a garantált bérminimum alapján kapják majd a gyedet.

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat érinti. Ennek lényege az, hogy kiterjesztik a munkahelyi akciótervben eddig is meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel. Emiatt a munkáltatónak a negyedik és ötödik évben csak az adó 50%-át kell befizetnie az adott munkavállaló után.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Most már nincs akadálya a gyerekszülésnek?

A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter szerint a gyed extra bevezetése segíteni fogja a következő gyerek megszületését, és ezzel könnyebb lesz vállalni a gyereknevelés költségeit. Szerinte a család és a munka összeegyeztethetőségét több intézkedéssel is igyekezett a kormány segíteni. A Munka Törvénykönyvének módosításával lehetővé vált a három év alatti gyermeket nevelőknél a részmunkaidős foglalkoztatása például.

Ezt is szeretjük